IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW настоя Великобритания да остане в европейския пазар

Автомобилната индустрия шокирана от речта на премиера Тереза Мей

BMW настоя Великобритания да остане в европейския пазар

ВMW Group призова британското правителство да осигури оставането на страната в рамките на единния европейски пазар, което според компанията било най-добрият вариант за автомобилния бизнес. Във вторник в дългоочакваната си реч британският премиер Тереза Мей заяви, че кралството ще напусне общия пазар, когато се оттегли от ЕС. Това сложи край на спекулациите, че тя ще търси компромисна сделка с Брюксел.
 

BMW настоя Великобритания да остане в европейския пазар
Тереза Мей бе категорична, че Великобритания ще напусне единния европейки пазар

"Призоваваме я да гарантира,че преговорите на Обединеното кралство с ЕС ще доведат до неусложнен, освободен от тарифи и мита достъп до общия европейски пазар в бъдеще", заяви говорител на BMW, цитиран от Reuters. Германската група е един от най-големите инвеститори в британския автомобилен сектор и произвежда на острова дъщерните си марки MINI и Rolls Royce.

На същата позиция е и SMMT, браншовата организация на британската автоиндустрия. Според нейния директор Майк Хоус оставането в единния пазар е от ключово значение, защото близо 60% от частите, влагани в произвежданите на Острова автомобили, са вносни, и голяма част от тях пътуват по няколко пъти от и до континента по време на производствения процес.
 

BMW настоя Великобритания да остане в европейския пазар
Заводът на BMW в Оксфорд, в който се произвежда MINI. Връщането към тарифите на СТО би оскъпило поне с 15% произвежданите автомобили

Близки до Тереза Мей анализатори твърдят, че достъпът до единния пазар може да се осигури чрез стандартно междудържавно споразумение за свободна търговия. Хоус обаче е категоричен, че британските автомобили не покриват изискванията за такова споразумение. По правилата на Световната търговска организация е необходимо между 50 и 55 от компонентите в стоките да са с местен произход. При британските автомобили този дял е средно 41%.

BMW настоя Великобритания да остане в европейския пазар
Майк Хоус, шефът на браншовата организация на британските производители, е категоричен, че произвежданите в страната автомобили не биха покрили изискванията на стандартно споразумение за свободна търговия с ЕС

Други глобални автомобилни производители също предупредиха, че връщането към тарифите на СТО, които предвиждат 10% мито за автомобили и 3% за двигатели, ще направи британското им производство неконкурентно.

Още няма коментар на речта на Мей от Nissan, чието ръководство бе получило специални уверения от Лондон, че свободната търговия ще бъде запазена, за да не оттегля производството си от Съндърланд.

 

Тагове: bmw nissan mini rolls royce brexit
0 от 500
  • #4
    5 rate up comment 3 rate down comment
    ( преди 7 години )
    Какво имала Англия, ами на пръв поглед нищо, но освен, че е първи брат'чед на САЩ и се ползва с привилегии, все още Англия по различни начини смуче всичко от "бившите" си колонии по цял свят които са били цели 33 млн. кв. км. и връзките с тях още не са прекъснати.
  • #3
    13 rate up comment 4 rate down comment
    Брандо ( преди 7 години )
    Лондон е верен сателит на САЩ ! Европа трябва да се срине, вкл.чрез мигранти !
  • #2
    21 rate up comment 5 rate down comment
    И са ко праиме? ( преди 7 години )
    Кранчето се завърта в другата посока!Ще си останат с London Prida един път в годината. :D
  • #1
    41 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Какво има Англия че се пъне толковакаква им е индустрията , полезни изкопаеми ли има , всичко което отива и идва от Англия да се облага с мито и ДДС и край на свободното движение .... после ще се молят да се върнат