IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Това ли е бъдещето на градския транспорт?

Персонално летящо такси - звучи като фантастика, но Airbus започва тестове още тази есен

Това ли е бъдещето на градския транспорт?

Това на рисунката спокойно може да се окаже предпочитаното градско превозно средство на близкото бъдеще. Но то е дело не на VW, Toyota или General Motors, а на производителя на самолети Airbus.

Това ли е бъдещето на градския транспорт?

Наречена CityAirbus, това е концепцията за едноместно летящо такси, които ще се управлява изцяло от изкуствен интелект и ще е идеалното решение за транспортни компании от типа на Uber. Airbus представи идеята още миналото лято като радикално решение на проблема със задръстванията в големите градове.

Дотук това приличаше на толкова други фантазии, изфабрикувани от PR отделите, че не му обърнахме прекалено внимание. Но сега от авиационния гигант съобщават, че най-късно тази есен ще започнат полеви изпитания на въздушните таксита в Сингапур.

Съвсем близо сме до първата демонстрация, потвърди главният изпълнителен директор Том Ендерс по време на конференция в Мюнхен. "Преди сто години градският транспорт следе под земята. Сега имаме технологимната възможност да се качим над нея", казва Ендерс, цитиран от Reuters.
 

Това ли е бъдещето на градския транспорт?

В Сингапур изпитанията ще са на територията на университетския парк в предварително изградени стъклени тунели. В реалния живот обаче машината няма да се нуждае от подобни протекции. Подобна технология не само може да облекчи задръстванията, но и да освободи огромни площи в градовете и да спести колосалните средства, които сега отиват за строителството и поддръжката на пътната инфраструктура.

Airbus не е единствената компания, която работи в тази посока. Китайски стартъп вече получи разрешение за изпитания на своя персонален квадрикоптер, който също ще бъде с напълно автономно управление и ще може да бъде викан чрез мобилно приложение.
 

Тагове: airbus uber
0 от 500
  • #2
    6 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Изглежда добре.Малко витлата да поприберат,че изглежда безумно двуместно самолетче с 8 двигателя,кой знае какъв шум ще прави.Може би са електрически,знае ли човек?
  • #1
    9 rate up comment 5 rate down comment
    фифи ( преди 7 години )
    Не е това бъдещето.могат да си тестват каквото искат но тези неща никога няма да влезнат в употреба