IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Легендата "Москвич" вече е на 70 години

Историята на първия масов съветски автомобил започва... в Германия

Легендата

Точно преди 70 години - в началото на 1947 г. от конвейра на Московския завод за малотражни автомобили слиза първият сериен "Москвич-400". Това е и първият модел на марката, която вече не съществува. Събитието става епохално и по друга причина, защото по същото време обикновените граждани получават правото да си купят нов автомобил. По-рано това се разрешава само на привилегированите.

Легендата

Оцелелите до наши дни "Москвич"-и вече се броят за ретро и колекционерски коли. А всъщност моделите 400 и 401 в продължение на десетилетия са скромни труженици, които вярно служат на своите собственици. И не само на тях, а и на децата и внуците им. Същият този "Москвич" е копие на "Opel Kadett", който е често срещан в СССР преди Втората световна война, а след нея вече идва и като трофей от победата. Как обаче "Москвич" става "Москвич" знаят малцина, тъй като началото на тази история се съхранява в архива на Съветската военна администрация в Германия. Ето кратък преразказ на цялата история в снимки.

Легендата

 Opel Kadett KJ38 и подобреният, благодарение на независимото окачване К38 (за СССР е избрана модификацията с 4 врати), се произвеждат през периода 1938-1940 г. Автомобилът има носеща каросерия, 1,1-литров мотор с 23 к.с., 3-степенна скоростна кутия и хидравлични спирачки. През 1945 г. съветската делегация посещава завода в Рюселхайм (по това време градът е под американска юрисдикция), където се произвеждат автомобилите на Opel преди войната. Там обаче почти нищо не е оцеляло - нито чертежи, нито поточна линия.

Руснаците купуват 4 автомобила Opel и да ги дадат на автомобилното подразделение на действащото по това време Управление за изучаване на постиженията на германската наука и техника. То се ръководи от полковник Гончаров, който през есента на 1945 г. получава задача да създаде нов автомобил по оцелелите образци.

Легендата

В създаването на "Москвич" участват фирми от Берлин, Кемниц, Дрезден, Лайпциг и Шварценберг. В тях работят немски инженери и техници, но се ръководят от руснаци. Специално от Москва пристига конструкторът Олег Дъйбов, под чието ръководство започва подготовката за производството на автомобила.

Легендата

Освен базовият седан в Шварценберг се подготвят и няколко прототипа с различни каросерии, в това число и фургон, както и две комбита. Част от тяхната конструкция е от дърво или от един лист метал.

Легендата

Появява се удължена с 500 мм модификация. Това е 7-местен седан, който трябва да работи като такси. До 1 август 1946 г. са сглобени 5 експериментални мотора, направени на базата на стандартните, 286 чертежа, 44 прототипа и 319 шаблона.

Легендата

Първите 5 "Москвич"-а са сглобени през декември 1946 г., а серийното производство стартира през януари 1947 г. Първите 50 бройки обаче не остават в СССР, а са експортирани във Финландия. След това автомобилът се появява и на местния пазар, като достъп до него имат абсолютно всички граждани. Стига да разполагат с пари, разбира се...

Легендата

Салонът на "Москвич-400" е много тесен, не се отоплява, а достъпът до мизерния багажник става през задните седалки. Но това са дребни проблеми в сравнение с радостта, че най-после имаш собствен автомобил.

Легендата

Автомобилът постоянно се модернизира. През 1954 г. мощността на мотора е увеличена от 23 на 26 к.с. Последните машини от серията "401" получават 1,2-литров двигател с 30 и 35 к.с.

Легендата

През 1947 г. започва производството на дървено-метален фургон, който е разработен изцяло в Москва. Той се казва "Москвич 400-422", като има товароподемност от 250 кг. Причината за избора на подобна конструкция е лесно обясним - в страната има липса на метал след войната. От този модел са произведени над 11 000 бройки.

Легендата

Това е комбито "Москвич 400-421", което така и не става сериен автомобил, въпреки че са направени няколко опитни образци. Просто заводът по това време няма капацитет за още един модел. А това можеше да бъде първото комби, произведено в СССР.

Легендата

През декември 1948 г. излизат първите "Москвич 400-420А" със свалящ се покрив. Неговата поява е обяснена не само с желанието за разширяване на моделната гама, а и (отново) с липсата на метал. До 1952 г. са произведени 17 742 бройки.

Легендата

Заводът произвежда "Москвич 400 К" - така нареченито търговско шаси. Върху него се изграждат фургони с различни размери.

Легендата

Още по време на разработката в Шварценберг германците от Opel са наясно, че техният автомобил все пак остарява. Затова и е подготвен този освежен вариант, който също е изпратен в Москва.

Легендата

През 1949 г. се появяват 5 различни прототипа, които се различават един от друг по някои детайли. Те са с удължено шаси, с багажник, до който се достига отвън и с променен дизайн. На тях е пробван и експериментален мотор с обем 1,19 литра и 33 к.с. Скоро обаче става ясно, че е нужен напълно нов модел. Такъв става именно "Москвич 402", който излиза през 1956 г.

Легендата

До същата тази 1956 г. са произведени общо 250 000 "Москвич"-а, което е близо 4 пъти от "Опелите". Много от тях се ползват десетилетия, като с течение на годините получават нови двигатели и ходова част. Последните модификация имат 12-волтово оборудване, както и различни седалки и нов приборен панел. Някои оцеляват дори до наши дни.

Снимки: Интернет

Тагове: opel kadett
0 от 500
  • #16
    0 rate up comment 0 rate down comment
    svilen stoev ( преди 1 година )
    Всички народи са крали,в едно или друго време идеи и материали от други по-развити нации,както и американците прибират учените и технологиите на немците!Така е било и ще бъде,въпросът е ,,Какво са доразвили и подобрили след това''
  • #15
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Красимир Христов ( преди 2 години )
    Явно и след дълги години на мълчание отново се пишат лъжи .Как се появява Москвич ? Това е чисто БМВ след войната са отнесени всичко от завода от машини до картери ,също се отнася и за моторите на БМВ ,произведени във Русия под името УРАЛ , дори Москвич 408 също е с двигател на БМВ макар и доста по късно произведен .!!!!
  • #14
    1 rate up comment 0 rate down comment
    KrSimir ( преди 2 години )
    N 1
  • #13
    31 rate up comment 1 rate down comment
    Антон Иванов ( преди 3 години )
    Бес забелешка
  • #12
    37 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Както всичко друго и Мохера са им го направили чужденци.Като пиша всичко друго имам предвид всичко друго включително АК47.
  • #11
    42 rate up comment 4 rate down comment
    наблюдаващотдалеч ( преди 7 години )
    Най-богатата на залежи страна, победител във войната, няма метал, доста години след войната. И москвичите спират да са коли, в момента в който победените, спират да работят по него.
  • #10
    37 rate up comment 3 rate down comment
    KLASIKA ( преди 7 години )
    Ще ви кажа как Москвич ще стане номер 1 в сегмента на луксозните коли и в света!И как Тесла ще пробие в Изтока и след това в Европа и най-накрая при Шейховете!Значи Москвич и Тесла се съюзяват,вземат за база седеместният Москвич,удължават го още малко-разбира се със съвременни олекотениматериали,а цялата техника е от Тесла!Разбира се малко го променят за Аеродинамика ипрестиж,да блесне пред останалите https://imageshack.com/i/pm0nqytyj скучни коли, с изключение на Ролс...,и какво се получава:страхотно изглеждаща кола Москвич умъртвителкойто спринтира за 4 сек !!!.....Разбира се с модерна акустикареве като V8,но по желание акустиката се стопира,като отвориш капака с имитиращкожух се открива гледката на V8 и по този начин погнусата на Руските олигарси от електрическите тенекета се излекуваведнъж завинаги,започва се масовопатриотично.....РАЗКУПУВАНЕна родната зверска кола която се превръща в гордост,одтам насетне Китайците бясно се вспускват на изкупуване,защото те винаги купуват това което предпочитат Руските милионери,...-колата привлича като магнит погледите и душите,защото е изгребващодраматично понятие за сетивата,но за малко,защото се изпарявав хоризонта,рекламата вече я предхожда,Европейците най-накрая са доволни,че ще карат електричкакоято прави свързващото звено между бензина и ел.колите и те кара да се чувстваш щастлив,че ръмжи и под капака има истински-компромисен двигател който устройва и не шокира отчаяните хора които се чудят,защо електричкитетрябва да саизчанчени и грозни и да светят като на гей-парад,с странни кормила ,табла и седалки?!?!След тази масова истерия поЗавръщане в бъдещето,шейхове оценяват колата и до всеки Ролс ще паркират и един Москвичза престиж и наслада!...но Елън Мъск се мисли за велик и още не осъзнава шанса на живота си,пък и тромавото полит-бюро на Путин и тегаватабюрокрация ги интересуват повече как да пресушат бъчват отколкото как могат да станат монополисти в бранша.....това е положението.....
  • #9
    36 rate up comment 5 rate down comment
    ЕВАКОИРОВАН ( преди 7 години )
    Вскоре после победы Советского Союза над фашистской Германией в Москву был эвакуирован завод Opel. Беря за основу четырехдверную модификацию автомобиля Opel Kadett K38, КИМ, переименованный в МЗМА (Московский Завод Малолитражных Автомобилей), выпустил автомобиль "Москвич-400" модификации 420.
  • #8
    57 rate up comment 13 rate down comment
    Идиот ( преди 7 години )
    Няма да разберете, че руснаците правят автомобили за РУСИЯ! Не за САЩ, Не за ЕС. В тая страна, дето в повечето части е 6 месеца лед и минусови температури ти трябва проста, ама проста машина. Целта е да запали и да те пренесе от А до Б. Евтини са, скапани са, обаче им вършат работа.
  • #7
    52 rate up comment 16 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Намразил съм всичко свързано в пияната нация в последно време.