IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Better Place – мащабен инфраструктурен проект за обслужване на електромобили

Шай Агаси (Shai Agassi), специалист работещ в Силиконовата долина в САЩ, се заема с проект за създаването на инфраструктура за обслужване на транспортни средства, използващи за движение електроенергия.

Better Place – мащабен инфраструктурен проект за обслужване на електромобили
Както пише The New York Times, зарядни станции за обслужване на електромобили и хибридни автомобили ще бъдат създадени в САЩ, Европа и някои развиващи се страни. 


Замисълът на Агаси е това да бъде инфраструктура приличаща на обикновените бензиностанции, с тази разлика, че ще бъдат приспособени да зареждат за няколко минути електрическите батерии на автомобилите, за да могат те да стигнат до обичайното си местодомуване, където при престой ще се зареждат напълно. 

Агаси планира системи за зареждане да бъдат създадени и на големите паркинги, включително и на такива, разположени край търговски и спортни центрове,  увеселителни заведения и др. подобни. 

Друга услуга която ще се предлага в замислените от Агаси станции, ще бъде бърза замяна на заредени срещу празни батерии. 

"Всъщност електромобила има техническата логика на мобилния телефон”, казва Агаси и допълва, че веригата станции наречени Better Place, ще бъдат за задвижваните от електроенергия автомобили това, което за мобилните телефони са отделните предаватели и оператори за връзка. 

Фирмата Better Place ще използва и схемата за субсидирана продажба на електромобили, както и системата от лизингови и кредитни схеми и механизми за продажби. 

Проектът на Шай Агаси вече набира скорост, като фирмата разполага със средства за първоначални инвестиции в САЩ от 200 млн долара. Според Агаси търговският старт на проекта ще бъде след две години.  
0 от 500