IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Изкуплението на Toyota: тестваме новия RAV4 (ВИДЕО)

Машината, която отключи цялата лудост с градските джипове, сега наваксва с хибридна версия

Изкуплението на Toyota: тестваме новия RAV4 (ВИДЕО)

Toyota определено има вина, че градовете ни се напълниха с високи, заемащи място всъдеходи. RAV4, представен през 1994 година, бе първият глобално продаван компактен SUV. И на практика отключи цялата тази лудост с кросоувърите, паркетните джипове и маниакалната обсесия да седиш по-високо от другите шофьори.

22 ГОДИНИ ПО-КЪСНО ЯПОНЦИТЕ явно най-после са осъзнали вината си и се опитват да оправят нещата.
Това, което виждате, е фейслифтът на четвъртото поколение на RAV4. На пръв поглед трудно ще разберете защо му отдаваме такова значение. Има някои дребни корекции по предната решетка и отзад, а също и доста подобрения в интериора и оборудването. Но като цяло новата кола е мъчно отличима от старата.
Голямата разлика е в една малка табелка на задната врата. С този фейслифт Toyota за пръв път в този сегмент предлага и хибридна версия.

В НЕЯ ЩЕ ОТКРИЕТЕ НЕ ЕДИН и дори не два, а цели три мотора. Основният е бензинов, с 2.5 литра работен обем. И с мощност 155 конски сили. Правилно сте прочели: два и половина литра тук дават същата мощност, която Ford например извлича от един литър.
Но за това си има много добра причина. Агрегатът в RAV4 работи по така наречения цикъл на Аткинсън, при който мощността и въртящият момент се жертват в полза на ефективността и намаления разход. Естествено, повечето хора не биха се отказали доброволно от мощността и въртящия момент. Но не се и налага: тук се намесват двата електромотора. По-големият, с максимална мощност 143 коня, задвижва предните колела. По-малкият, с 68 коня, задвижва задните.

Изкуплението на Toyota: тестваме новия RAV4 (ВИДЕО)

АКО ЧИСТО МЕХАНИЧНО СЪБЕРЕТЕ конете, ще получите 366. Избършете си обаче лигите: хибридната система не работи по този начин. Общата максимална мощност на колата е само 197 коня. Но повече не ви и трябват.
Първо, дори и така хибридният RAV4 е забележимо по-бърз от другите версии. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема малко над 8 секунди - с една по-малко от дизела и с повече от две по-бързо от бензиновия автоматик.
И второ, нищо в тази кола няма да ви подтикне към спортно шофиране. Воланът е станал мъничко по-директен, а електронните системи непрекъснато си играят с двойното предаване, за да ви осигурят най-добро сцепление в завоите.

Изкуплението на Toyota: тестваме новия RAV4 (ВИДЕО)

ЦЕНТЪРЪТ НА ТЕЖЕСТТА ОБАЧЕ е сравнително висок и RAV4 забележимо се накланя, ако влезете във виража твърде бързо. Спирачките са натоварени с двойния труд да спират и да зареждат батериите, поради което ще ви трябва време да свикнете с особените им реакции. И накрая при резки ускорения се налага да разчитате на бензиновия двигател, чийто звук във високи обороти ще разплаче и най-закоравелите мъжаги.

Изкуплението на Toyota: тестваме новия RAV4 (ВИДЕО)

НО RAV4 КОМПЕНСИРА тези слабости с няколко силни коза. Първо, за разлика от толкова други градски SUV, не е забравил как да се справя и без асфалт. Просветът е почти 18 сантиметра, двата електромотора осигуряват ефикасно 4x4 и в резултат безгрижно можете да тръгнете на излет в планината.
Другата добра страна на тази кола е, че никога няма да ви се наложи да сменяте съединител, алтернатор, стартер или ангренажен ремък - такива просто няма. Няма я дори класическата скоростна кутия - вместо това специална планетарна предавка свързва трите мотора и разпределя въртящия момент.
 

Изкуплението на Toyota: тестваме новия RAV4 (ВИДЕО)

И НАКРАЯ ТОЗИ SUV ПЕЧЕЛИ там, където изобщо не би трябвало да му е мястото - в града. На дълъг път хибридната система не е толкова ефективна и вероятно ще ви е по-добре с дизел. Но в града тя ви дава едно неустоимо съчетание: светкавично електрическо ускорение по светофарите, почти безшумно придвижване и разход, който наистина може да се доближи до обещаните пет на сто.
Както във всеки RAV4 досега, интериорът е удобен и просторен. Купето е много добре обезшумено, тапицерията от синтетична кожа му придава по-уютен вид. Седеминчовият тъчскрийн на мултимедията е лесен за ползване, макар така и да не успяхме да отгатнем как да видим отделните папки с музика на флашката си.
В България Toyota предлага всичките си модели с вграден хотспот за безжичен интернет - политика, която горещо препоръчваме и на другите вносители.

Изкуплението на Toyota: тестваме новия RAV4 (ВИДЕО)

БАГАЖНИКЪТ Е С ОКОЛО 40 ЛИТРА по-малък от тези на стандартните модели, за да смести и батериите - но и така предлага щедрите 501 литра. Вратата му може да се отваря дистанционно, но механизмът е изнервящо бавен, явно за безопасност.
Последният, но не маловажен плюс на хибридния RAV4 е цената. Нашата тестова кола, с най-високото ниво на оборудване, със стъклен покрив, подгряване на седалките и камери за 360-градусов обзор, ще ви струва 77 000 лева с ДДС. Това не е точно евтино, разбира се, но е само с около 7 000 над аналогичния бензинов RAV4, и с цели 20 000 по-малко от plug-in хибрида на Mitsubishi Outlander например. Не е зле като изкупление на греховете.
 

Тагове: toyota rav4 suv