IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Първо дело срещу Volkswagen заради Дизелгейт в Германия

Собственик на автомобил на концерна иска 41 000 евро обезщетение

Първо дело срещу Volkswagen заради Дизелгейт в Германия

Първият иск от частно лице срещу автомобилния гигант Volkswagen бе подаден в Германия. Той е постъпил в окръжния съд в Брауншвайг, като в него се настоява концернът да изплати на ищеца компенсация заради манипулиране на дизеловия движател на неговия автомобил, съобщава медиите в страната.

Първо дело срещу Volkswagen заради Дизелгейт в Германия

До момента известният като „Дизелгейт” скандал принуди Volkswagen да отдели 10,2 мрд. долара за компенсации на собственици на автомобили на концерна в САЩ, както и за участие в няколко екологични проекта. Германският производител обаче категорично отказва да плати обезщетения на европейските си клиенти.

В резултат на това не закъсняха и съдебните искове в Германия, като първият от тях е внесен от юридическата кантора MyRight, която представлява немски собственик на автомобил. Неговото име не се споменава, както и моделът на колата му, но е ясно, че той претендира за компенсация в размер на 41 000 евро. Отделно от тази сума Volkswagen ще трябва да го компенсира и с парите, които е платил за юридически услуги.

Очаква се съвсем скоро броят на исковете срещу концерна в Германия да нарасне главоломно, тъй като в страната има повече от 100 000 от проблемните дизелови двигатели. От Volkswagen обаче продължават да са категорични, че откритото в моделите им програмно обезпечение по никакъв начин не нарушава законите в ЕС.

Снимка: Volkswagen

Тагове: volkswagen ag
0 от 500
  • #8
    10 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    За независимият немски съд ще ви кажа само, че миналата година осъдиха бизнесмен на 14 месеца затвор за това, че не бил предвидил, че следващата календарна година ще има приходи с 20 000 евро повече от предната. Това е правен абсурд, но е в затвора. Малката подробност е, че е противник на Меркел и е член на опозиционна партия и неин дарител. За сравнение няколко бизнесмени от партията на Меркел бяха хванати с милиони укрити данъци и ги осъдиха условно.Та да ви кажа независим е съдът в Германия
  • #7
    14 rate up comment 3 rate down comment
    фсдфсдф ( преди 7 години )
    За съжаление, нищо няма да стане, съдията и целия съдебен състав ще бъде купен от VW, щото ако един ги осъди ще стане прецедент и ... ама няма да го позволят.
  • #6
    6 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    За скрап, поне няма да са съвсем на минус.
  • #5
    18 rate up comment 7 rate down comment
    Швабен зи каскен ( преди 7 години )
    Ха-ха, е сега вече вагонетките ще глътнат водица. Корумпирания ЕС може да не им търси сметка за престъпленията, но от излъганите клиенти няма как да избягат. Да видим обаче колко независим е немския съд.
  • #4
    10 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    А сега вие долните умници три имена и ЕГН и ви чакам пред кантора Х да заведем дела за замърсяването от камионите .Стиска ли ви..? и парички за разноските да носите.
  • #3
    17 rate up comment 5 rate down comment
    А така ( преди 7 години )
    Смело, смело...........
  • #2
    28 rate up comment 8 rate down comment
    zx ( преди 7 години )
    Браво.Накарайте ги да платят на всички които сме им дишали пошилеците.
  • #1
    24 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Почна се!