IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Водачът в рали "Дакар": Извадихме късмет при пожара!

Ал-Атия взе първия етап, но колата му се подпали

Водачът в рали

Двукратният победител в рали „Дакар” Насър Ал-Атия спечели вчера първия етап от новото издание на състезанието, но веднага след финала на скоростната отсечка колата му се запали и той стигна до бивака на буксир. Новият прототип на Toyota – Hilux, се оказа най-бърз в 39-километровата отсечка, но веднага след това катарският пилот трябваше да потушава пламъците, обхванали колата. 

Водачът в рали

„Първата отсечка мина добре за нас, но изведнъж колата се подпали, като първо влезе много дим в кабината – обясни Насър, който беше теглен 30 километра на буксир от съотборника си Жинел де Вилиерс, а след това от Конрад Раутенбах. – На стоп финала на отсечката пламъците вече бяха навсякъде, но извадихме късмет, че етапът беше къс. 

 

„Колата не е пострадала много, така че продължаваме. Оказа се, че има скъсан маркуч и от него е изтекло масло върху ауспуха, който беше много нагорещен и оттам са тръгнали пламъците. 

 

„Притеснявахме се основно да не се подпали електрическата инсталация, затова и не запалихме отново мотора, а стигнахме до бивака на буксир. 

 

„Колата ни е напълно нова и такива неща се случват. Извадихме късмет, че стигнахме до бивака.” 

 

Ал-Атия взе аванс от 24 секунди да 39 състезателни километра пред Шави Понс с Ford Ranger, а трети завърши друг пилот на Toyota – Нани Рома. Победителят от миналата година в рали „Дакар” Стефан Петерханзел завърши вчера 12-и, а най-напред от тима на Peugeot финишира Карлос Сайнц – 4-и. 

 

При мотоциклетистите етапът беше спечелен от Ксавие де Султре, който победи с 2 секунди Хуан Педредо с Sherco. След финала обаче французинът беше наказан с 1 минута заради превишена скорост в населено място и това го смъкна с 9 места назад в класирането, а Педредо беше обявен за победител в етапа. Победителят от 2016 и лидер на КТМ Тоби Прайс вчера финишира 16-и. 

 

Рали „Дакар” започна с две тежки падания при мотористите: Якуб Пятек е със счупена китка, а Марко Филипи със счупена ръка. 

 

Днес е вторият етап от ралито, вече на територията на Аржентина – от Ресистенсия до Сан Мигел де Тукуман, като скоростната отсечка е с дължина 275 километра.

Тагове: toyota
0 от 500