IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Китай наложи рекордна глоба на GM

Джойнт-венчърът на американците одрусан с 29 млн. долара за злоупотреба с монополно положение

Китай наложи рекордна глоба на GM

Китайското правителство наложи безпрецедентна глоба на местния джойнт-венчър на General Motors заради злоупотреба с монополно положение, съобщава „Ройтерс”.

Китай глоби GM заради нелоялна конкуренция

Агенцията цитира националната телевизия на Китай, според която санкцията е в размер на 201 млн. юана (29 млн. щатски долара). Тя е наложена на компанията SAIC-GM, защото е налагала минимални продажни цени за модели на Cadillac, Chevrolet и Buick, в разрез с китайските правила за свободна конкуренция. 

От GM реагираха незабавно и обявиха, че спазват всички местни закони и правила на бизнеса не само в Китай, но и навсякъде другаде, където продават своите автомобили. Концернът изрази пълната си подкрепя към SAIC, като поиска адекватна реакция от страна на местните власти.

Китай глоби GM заради нелоялна конкуренция

Някои анализатори видяха в глобата предупредителен ход на китайските власти срещу новоизбрания американски президент Доналд Тръмп, който на няколко пъти загатна за нуждата от създаване на търговски бариери пред колосалния китайски внос в САЩ. Ситуацията се усложнява и от факта, че новият президент реши да назначи икономиста Питър Наваро за шеф на Националния съвет по търговията на САЩ. В бизнес-средите Наваро е един от най-яростните критици на свободната търговия с Китай.

SAIC-GM е съвместно дружество между американския гигант и китайската Shanghai Automotive Industry Corporation, която всъщност е собственост на китайското правителство. На практика с наложената санкция властите в Пекин глобяват и себе си.

Снимки: GM

Тагове: general motors saic
0 от 500