IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Пречи или помага ABS на сняг? (ВИДЕО)

Как един добре „калибриран“ човешки крак може да е по-ефективен от повечето модерни ABS системи

Всеки по-възрастен шофьор познава онова специфично усещане на пълна безпомощност, когато трябва да спре рязко, натиска силно спирачките, гумите блокират, а воланът вече не реагира на командите. За да предотвратят това, през 1972 г. инженерите на Mercedes-Benz за пръв път внедряват системата ABS (Anti-lock Braking System) в сериен автомобил – на борда на лимузината W116. Оттогава технологията не се е променила много и с помощта на сензори, разположени на главината на всяко колело, регулира спирачното усилие така, че гумите да не блокират при спешна нужда от спиране. Това пък от своя страна позволява на шофьора да не мисли за това колко силно натиска педала на газта или как точно върти волана, за да успее да избегне удара.
  
  
Пречи или помага ABS на сняг? (Видео)
  
    
ABS е относително евтина система, но има потенциала да спасява животи, което е и основната причина производителите да започнат да я вграждат серийно във всичките си модели. Но има ли уловки? Винаги ли ABS е толкова полезна екстра и дали ефективността й е еднаква при всякакви пътни условия? Как се държи ABS системата на силно заснежена настилка, например? По-долу ще се опитаме да отговорим.
 
Оказва се, че инженерите има върху какво да поработят, за да подобрят системата. На всеки, който има опит с карането на сняг, му се е случвало поне веднъж да се опита да спре на кръстовище, ABS-а да се активира и въпреки това автомобилът да навлезе нежелано в кръстовището. Това се случва, защото в стремежа си да не позволят на гумите да блокират, в някои случаи ABS системите увеличават спирачния път. Шофьорите, свикнали да карат коли без ABS, знаят много добре как да използват блокиралите напълно колела, за да спрат възможно най бързо в снега – поне що се касае до движението по права линия, разбира се.
 
И така, как можем да подобрим уменията си зад волана, като оптимизираме ползите от ABS и същевременно научим нещо ново за динамиката на автомобила? Основателят на рали училището Team O'Neil – Тим О'Нийл – разказва в ново видео как един добре „калибриран“ човешки крак може да постигне по-добри резултати от повечето модерни ABS системи.
 
О'Нийл демонстрира два сценария за спиране, като и двата се разиграват в дълбок сняг: движение направо, паническо натискане на спирачката и преминаване през тесен завой впоследствие. И в двата случая, О'Нийл първоначално използва пълните възможности на ABS и просто натиска педала на спирачката до долу, надявайки се, че останалото ще се извърши от компютрите и сензорите. При втория опит експертът е по-нежен с педала и го натиска и отпуска плавно, за да не позволи на ABS да се активира.
 

Кой от двата начина мислите, че е по-ефективен? Видеото разкрива интересни подробности.

 

Урокът тук е познат на всички, които са опитвали да шофират динамично по-стар автомобил. Внимателната „игра“ с педала на спирачката е по-ефективна от агресивното спиране с ABS както направо, така и в завой.
С видеото О'Нийл прави отличен извод – всеки шофьор трябва да знае как реагира колата му в дълбок сняг, за да знае как да се измъкне от неприятна ситуация по-късно.

Въпреки всичко останало, ABS остава модерно чудо, което може да ни предпази от много главоболия. Така или иначе, никога не е излишно човек да научи нова техника за управление на автомобила, като например „ръчният ABS”. Ако все пак всичко се обърка, системата ще се намеси и ще намали пораженията.


0 от 500