IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Пречи или помага ABS на сняг? (ВИДЕО)

Как един добре „калибриран“ човешки крак може да е по-ефективен от повечето модерни ABS системи

Всеки по-възрастен шофьор познава онова специфично усещане на пълна безпомощност, когато трябва да спре рязко, натиска силно спирачките, гумите блокират, а воланът вече не реагира на командите. За да предотвратят това, през 1972 г. инженерите на Mercedes-Benz за пръв път внедряват системата ABS (Anti-lock Braking System) в сериен автомобил – на борда на лимузината W116. Оттогава технологията не се е променила много и с помощта на сензори, разположени на главината на всяко колело, регулира спирачното усилие така, че гумите да не блокират при спешна нужда от спиране. Това пък от своя страна позволява на шофьора да не мисли за това колко силно натиска педала на газта или как точно върти волана, за да успее да избегне удара.
  
  
Пречи или помага ABS на сняг? (Видео)
  
    
ABS е относително евтина система, но има потенциала да спасява животи, което е и основната причина производителите да започнат да я вграждат серийно във всичките си модели. Но има ли уловки? Винаги ли ABS е толкова полезна екстра и дали ефективността й е еднаква при всякакви пътни условия? Как се държи ABS системата на силно заснежена настилка, например? По-долу ще се опитаме да отговорим.
 
Оказва се, че инженерите има върху какво да поработят, за да подобрят системата. На всеки, който има опит с карането на сняг, му се е случвало поне веднъж да се опита да спре на кръстовище, ABS-а да се активира и въпреки това автомобилът да навлезе нежелано в кръстовището. Това се случва, защото в стремежа си да не позволят на гумите да блокират, в някои случаи ABS системите увеличават спирачния път. Шофьорите, свикнали да карат коли без ABS, знаят много добре как да използват блокиралите напълно колела, за да спрат възможно най бързо в снега – поне що се касае до движението по права линия, разбира се.
 
И така, как можем да подобрим уменията си зад волана, като оптимизираме ползите от ABS и същевременно научим нещо ново за динамиката на автомобила? Основателят на рали училището Team O'Neil – Тим О'Нийл – разказва в ново видео как един добре „калибриран“ човешки крак може да постигне по-добри резултати от повечето модерни ABS системи.
 
О'Нийл демонстрира два сценария за спиране, като и двата се разиграват в дълбок сняг: движение направо, паническо натискане на спирачката и преминаване през тесен завой впоследствие. И в двата случая, О'Нийл първоначално използва пълните възможности на ABS и просто натиска педала на спирачката до долу, надявайки се, че останалото ще се извърши от компютрите и сензорите. При втория опит експертът е по-нежен с педала и го натиска и отпуска плавно, за да не позволи на ABS да се активира.
 

Кой от двата начина мислите, че е по-ефективен? Видеото разкрива интересни подробности.

 

Урокът тук е познат на всички, които са опитвали да шофират динамично по-стар автомобил. Внимателната „игра“ с педала на спирачката е по-ефективна от агресивното спиране с ABS както направо, така и в завой.
С видеото О'Нийл прави отличен извод – всеки шофьор трябва да знае как реагира колата му в дълбок сняг, за да знае как да се измъкне от неприятна ситуация по-късно.

Въпреки всичко останало, ABS остава модерно чудо, което може да ни предпази от много главоболия. Така или иначе, никога не е излишно човек да научи нова техника за управление на автомобила, като например „ръчният ABS”. Ако все пак всичко се обърка, системата ще се намеси и ще намали пораженията.


0 от 500
  • #10
    35 rate up comment 0 rate down comment
    бъчваря ( преди 7 години )
    И да, за повечето е ясно, че аналоговия им десен крак е по-добър от цифровата, несъвършена електроника на АБС. Въпросът е, кога десният ни крак става добър. И имаме ли възможност да го подобрим, след като примерно в годината ни се налага веднъж да спираме екстремно, а зима тук я има, я няма 20 дена от годината.
  • #9
    36 rate up comment 2 rate down comment
    бъчваря ( преди 7 години )
    Предната ми нова кола бе без АБС, сегашната е с АБС и ЕСП. Без АБС е кофти за начинаещи шофьори. От друга страна, за умния водач липсата на АБС е предимство по простата причина, че знае кой е единствената отговорна "електроника" в автомобила му - десния му крак. Но за 90% от водачите и водачките най вече, липсата на АБС е пагубна.
  • #8
    36 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    ABS= АнтиБлокираща система на Спирачките !!!ESP=ЕлектронСтабилитетПрограм
  • #7
    35 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Точно ти си този, който изобщо не е наясно с нещата. Такава глупост да напишеш, че АБС те пази от поднасяне е достойна за бисер на годината. Вземи чети, а не да се излагаш така, като кифладжия! Тук си анонимен, но ще е изтърсиш някъде тази глупост и хората наистина ще ти се смеят и ще ти се чудят на акъла, която явно ти е дефицит.
  • #6
    33 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    ABS работи когато натискаш спирачка, а ESP работи когато натискаш газта
  • #5
    33 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    айде да видим и един тест с gtR и да видим дали тоя може да спира по добре от неговия ABS или друга скъпа кола
  • #4
    37 rate up comment 12 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    НАпротив, като не си наясно не виждам защо трябва да пишеш глупости? ЕСП те пази от поднасяне в завой. А АВС от поднасяне на хлъзгав очастък. Когато е хлъзгаво и натиснеш спирачката колата занася в в различна посока, именно това предотвратява АБС. Спираш в права посока.
  • #3
    53 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Не АБС,а ЕСП те държи да не тръгне автомобила в някоя посока. На лед обаче и двете са абсолютно безполезни. Колата тръгне ли никаква система не помага. Само добри гуми и шофьорски умения памагат с правилното въртене на волана и дозирана газ и спирачка. Неопитните шофьори настъпват спирачката до ламарината и каквото стане.Не се прави така.Хубаво е да се отиде на някой заледен/заснежен полигон/паркинг и да се пробват различни ситуации,за да се свиква.А и всяка кола се държи по различен начин.
  • #2
    47 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    АБС единствено не позволява на автомобила да тръгне в ляво или в дясно при спиране на хлъзгав очастък. За сметка на удължен спирачен път. Ако човек спазва дистанция от предходния автомобил което е задължително, АБС ще му е в помощ. АБС, ЕСП и Еърбеците са едни от най-важните неща в автомобила, всичко останало са глезотийки за удобство и комфорт.
  • #1
    59 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Някой ако си мисли,че АБС е всесилен жестоко се лъже.Системата само подпомага избягването на нежелани ситуации при съобразяване с обстановката.В останалите случаи създава лъжливо чувство за сигурност,което коства много ядове в последствие.От опит знам,че не се ли съобразяваш с моментната обстановка на пътя никакви системи не могат да те спасят.