IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Чешки хитрини: тестваме Skoda Kodiaq

Първият истински SUV на Skoda идва с глобални амбиции - и с множество трикове в джоба

Коудиак е името на един полудив остров край бреговете на Аляска, мъничко по-голям от Кипър. А също и името на гигантската кафява мечка, която го обитава.
И в двата смисъла това изглежда подходящо название за първия пълноразмерен SUV на Skoda.
  
    

        

НО СЛЕД КАТО НАЙ-ПОСЛЕ се запознахме отблизо с тази кола, си мислим, че име на лисица щеше да е още по- на място. Защото Коdiaq е изтъкан от хитрости - като се започне от остроумните дребни решения в интериора и се свърши със самия начин, по който този автомобил си търси пазарна ниша.
Kodiaq е построен върху вездесъщата MQB платформа на Volkswagen и съответно е в почти кръвосмесителни отношения с VW Tiguan и Seat Ateca. Но той е най-голямото братче в семейството - с по-дълго междуосие и забележимо повече вътрешно пространство. В дължина мястото за пътниците е цели 180 см - повече от почти всички други в този клас. Можете да поръчате колата с трети ред седалки, които са си съвсем функционални, а не само за заблуда на данъчните.
В същото време външните габарити са удивително прилични. Kodiaq е само с 4 сантиметра по-дълъг от Оctavia и няма да ви създаде никакви затруднения и в най-тесните градове.
    
   
Чешки хитрини: тестваме новата Skoda Kodiaq
   
    
SKODA ВЕЧЕ ЗАПИСА НЕМАЛКО ТОЧКИ с първия си кросоувър Yeti. Но неговият кубичен дизайн се харесваше на едни - примерно на нас - и отблъскваше други. При Kodiaq стилистиката е по-универсална. Не бихме го нарекли красив, но няма и да ви раздразни. Множеството резки линии и триъгълници са вдъхновени от легендарния бохемски кристал и по симпатичен начин отличават тази кола от пълчищата други SUV. Но като цяло Kodiaq запазва дискретния, ненатрапчив дизайнерски език на Skoda. С него няма да привличате излишни погледи.
Нито пък ще вземете акъла на минувачите с фантастични ускорения. Kodiaq идва с три бензинови и две дизелови разновидности, но мощността се простира в разумните граници от 125 до 190 коня. Най-силните варианти на фолксвагеновските мотори по обясними причини са запазени за Тiguan.
   
    
Чешки хитрини: тестваме новата Skoda Kodiaq
   
   
НО ИСТИНАТА Е, ЧЕ ТЕ НЕ СА ВИ И НУЖНИ. Kodiaq стои сигурно на пътя и се справя отлично и с остри завои, но все пак самите размери и масата не подтикват към вакханалии. В този смисъл 150-те коня на бензиновия 1.4 TSI ще са ви напълно достатъчни. Този мотор идва и с опцията за деактивация на два от цилиндрите при нужда, за да се пести гориво.
Все пак не се съмняваме, че на повече търсене ще се радва двулитровият турбодизел. Той също дава 150 коня, но с доста повече въртящ момент, и освен това може да се комбинира с един много плавен 7-степенен автоматик с два съединителя. Средният разход от 5.6 на сто съществува само в идиличния свят на брошурата, разбира се. Но по спокойните пътища на Майорка ние постигнахме 6.4, което е много добре за машина с тегло над тон и седемстотин.
Дизелът има и версия със 190 конски сили, но, честно казано, не виждаме причина да се охарчвате допълнително за нея. Не сме сигурни дори за системата 4X4. Тя ползва доказания съединител Haldex, макар и в изработка на Borg Warner, и като цяло се справя добре в кризисни ситуации. Но с максимален просвет от 19 см е ясно, че това не е кола за тежък офроуд.
  
     
Чешки хитрини: тестваме новата Skoda Kodiaq
   
   
ШКОДИТЕ ОТ ПРЕДИШНОТО ПОКОЛЕНИЕ търпяха упреци най-вече заради скъперническия интериор. Но тук няма и помен от икономии. Материалите са добри, сглобката - първокласна. По-високите версии получават 8-инчов тъчскрийн, всякакви опции за свързване на смартфон и безжично зарядно за него. Всички електронни асистенти са налице, включително и отличният помощник за ремарке, който видяхме за пръв път в Аudi Q7. Като минус бихме отбелязали малко объркващата работа на навигацията.
Естествено, понеже говорим за Skoda, най-важният въпрос е практичността. В това отношение Kodiaq не търпи никакви забележки. Седалките са удобни, мястото на първите два реда е изобилно, на третия спокойно могат да се возят деца. Получавате две жабки и още безброй места за прибиране на вещи. А багажникът е просто мечта - 720 литра. Третият ред седалки го намалява до 630, но и това е колкото на два Ford Focus, взети заедно. 
   
   
Чешки хитрини: тестваме новата Skoda Kodiaq
   
   
ПРАКТИЧНИ СА И МНОЖЕСТВОТО дребни хитрости от серията Simply Clever: чадъри във вратите, стъргалка за лед в капачката на резервоара, специални шини, които придържат бутилката ви, за да й отвиете капачката с една ръка, и много удобни странични облегалки за главата на задните седалки, ако на пътниците им се приспи. Черешката при Kodiaq е eдна хитра гума, която ви предпазва да не одерете вратата си в друга кола. Естествено, гумени протектори са слагани и преди, но хората не ги искат по чисто естетически причини. Затова в Skoda са измислили начин да ги скриват, когато не са нужни.
Всичко това звучи чудесно, но присъдата над Kodiaq всъщност зависи от цената. Някога Skoda беше отлично бюджетно решение. Уви, отдавна вече не е така. Все пак Kodiaq е относително конкурентен: стартовата цена за най-слабия бензин с предно предаване е 45 хиляди лева (цени при лансирането на модела, б. ред.). Това включва алуминиеви джанти, тъчскрийн, LED-светлини, кожен волан и безключов достъп.
  
   

Чешки хитрини: тестваме новата Skoda Kodiaq
   
   
ПО-МОЩЕН БЕНЗИН С 4Х4 ще ви излезе 55 хиляди, върховият дизел е почти 70. Може да ви се стори доста солено за някогашната соц марка. Но всъщност е доста по-изгодно от конкуренти като Tiguan и Kia Sorento, да не говорим за Hyundai Santa Fe или Ford Edge.
Накратко, в Skoda са си свършили добре работата. Но в това няма нищо чудно. Защото има и още една причина чехите да кръстят новия си модел на американска мечка:  Kodiaq е колата, която най-после може да им отвори вратите към отдавна мечтания щатски пазар. В този смисъл това е може би най-важният модел в цялата история на Skoda. Разбираемо е, че са се постарали.


1998 куб. см работен обем (TDI)
10 секунди 0-100 км/ч
194 км/ч максимална скорост
2.5 тона капацитет за теглене

0 от 500
  • #34
    3 rate up comment 1 rate down comment
    W96 ( преди 7 години )
    Да, разширили платформата на малък модел и хоп, вече сме в горния клас. Именно, с трици маймуни ловят. Те и Дачия разшириха Клио и се получи голяма каруца с кошмарна возия, вън от всякакви класации. В АБ обясниха за Логан, че по този начин отдалечават осите на носчите от надлъжната ос на колата(целта е да се доближават). Това влошава и возията и управлението, всичко. Така не се прави по-голям модел. За съжаление Шкода вървят по техния път. При Сюпърб положението е също. За това Шкода е евтина.
  • #33
    3 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    ахахаха ядосано неграмкотниче с промито от пропаганда мозъче :))) Да се смееш ли да плачеш ли... Абе груьо той дизайнера на новия им толуп за щатите си каза че това е кола от преди 4 години, само ти *** още им вЕрваш
  • #32
    2 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    техниката и технологиите, които света вижда в автомобилите ПЪРВО ги внедряват ГЕРМАНЦИТЕ, след тях всички останали почват да КОПИРАТ !!! Санта фето е на нивото на VW ама VW отпреди минимум 3 години , като техника и технологии, за изработка да не говори
  • #31
    5 rate up comment 3 rate down comment
    v-1 ( преди 7 години )
    Шкодата сигурно ще е много добра кола, последният супърб е доста добър.Но самия факт, че е на MQB платформата => има само малки 4 цил. двигатели, напречни, а Санта фето предлага V6 мотори и то бензинови, го прави по-добрият автомобил
  • #30
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Гого ( преди 7 години )
    И сьщия тоя Санта Фе 2.4 мотор преди рестайла сьс 175коня след рестайла избягаха 4 и останаха 171 който не вьрви но засметка на това гори като Камаз... Чудо на техниката.... Дошооо ти нормален ли си
  • #29
    5 rate up comment 3 rate down comment
    Гого ( преди 7 години )
    Сьщия тоя Санта Фе който при пьлна комплектация Хай Тек няма дори и завиващи фарове хахах ксенон на кьсите и халоген на дьлгите чудо на техниката!!!!!:))))
  • #28
    8 rate up comment 2 rate down comment
    Хахахаа ( преди 7 години )
    Сьщото Санта Фе което америквнците му дадоха 3 точки за сигурност и на тия им се наложи спешно да уздравяват купето сьс модела 2016 и редица технически недомислици... Дошооо вьрви пребери козите,че се мрькна...
  • #27
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Бай Оня ( преди 7 години )
    За тоя Санта Фе руснаците си имат клипче в Тубата с Име Санта Фе Что не так!!! :))))редица недомислици и най вече ужасно качество така че ги разправяй на Баба си тия.. Шкода е по добрата машина!!
  • #26
    3 rate up comment 2 rate down comment
    none ( преди 7 години )
    ОК, въпрос на превод, а от сравнението със Санта Фе, още повече ще ги заболи Шкодите. Санта Фе-то си е Мерцедес в сравнение с това. Съгласен съм и че е въпрос на вкус, но е очевидно че царя е гол.
  • #25
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Какво говориш, направо Audi Q17.