IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Дизайнерът на Bugatti Chiron отиде в Hyundai

Руснакът Селипанов ще отговаря за премиум бранда Genesis

Дизайнерът на Bugatti Chiron отиде в Hyundai

Дизайнерът Александър Селипанов, който създаде външния вид на автомобили като Lamborghini Huracan и Bugatti Chiron, ще се заеме с дизайна на моделите на Genesis. Това е марката, под която се продават премиум автомобилите на корейската компания Hyundai. Руснакът ще бъде подчинен директно на главния дизайнер на корейския производител Люк Донкерволк, който до преди година отговаряше за автомобилите на Bentley.

Дизайнерът на Bugatti Chiron отиде в Hyundai

Селипанов напуска родината си веднага след завършване на гимназия, като заминава за САЩ, за да учи в дизайнерска школа в Калифорния. През 2005 г. руснакът започва работа в компанията Volkswagen, а 5 години след това премина в Lamborghini. През 2012 г. Александър печели конкурс за създаване на екстериора на хиперколата на Bugatti и се присъединява към екипа на марката.

Преди няколко месеца Селипанов обяви, че напуска Volkswagen, като едва сега стават ясни причините за решението му. Той ще започне работа в германското студио за дизайн на Hyundai, но ще отговаря само за моделите на луксозната марка Genesis, която се появи на бял свят преди година.

До момента Genesis показа представителния седан G90, оборудван с 3 бензинови двигатели, развиващи мощност между 315 и 425 к.с., както и по-малкия G80. Предстои излизането на още 4 модела - компактен седан, два кросовъра и купе. Всички те трябва да се появят на пазара до 2020 г.

Снимка: Facebook

Тагове: genesis
0 от 500
  • #8
    21 rate up comment 4 rate down comment
    Кодошо ( преди 7 години )
    Бе не му вързвайте на наш Дошко! Човечето е върл русофоб и кандидат соро*соидче.Кандидат, щото и там нещо се ослушват и не го приемат. Ха ха ха!
  • #7
    25 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Според на Дошо логиката, която е за 4км. Хюндай са най-големите балъци..защото взеха куп инжЕнери, дизайнири и руснака, който е създал 2-та "толупа"...горките корейци... ах ахаха ха ха ха ха ха
  • #6
    38 rate up comment 2 rate down comment
    Profesora ( преди 7 години )
    Дошо, руснака е завършил, тех. дизайн в Калифорния, а ти бедна ми душичке, дори незнаеш от къде да се качиш, за да стигнеш до Албания, а камо ло до някаква цивилизация.Трябва да знаеш поне два западни езика, заэда четеш табелите, но ти ще си останеш на село, или по точно, никога селото няма да излезе от теб!
  • #5
    7 rate up comment 31 rate down comment
    Дошо ( преди 7 години )
    Аз се чудех защо Фолксваген Широн и предишния толуп са толкова грозни а то тоя талибан ги бил рисувал.Ясно!До къде са стигнали СОЦваген, някакви руски диваци да назначават за дизайнери.
  • #4
    6 rate up comment 11 rate down comment
    @ ( преди 7 години )
    HxxxxxI mogat da imat edni ot nai - dobrite inzineri i dizaineri , no nikoga ne sa imali BRAND VALUE !
  • #3
    13 rate up comment 13 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    то от костенурка , крадена от Татра стана премиум , що и от Хуйдай да не стане ?
  • #2
    28 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Хюндай обра всички инженери, и дизайнери на VAG.Като се започна с Петер Щайер, който е и вице президент на Х&K.
  • #1
    10 rate up comment 20 rate down comment
    Е да, ама .. ( преди 7 години )
    от хуйдай премиум не става!