IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Lexus ще предложи водороден кросовър

Серийната версия на модела трябва да се появи през 2020 г.

Lexus ще предложи водороден кросовър

Компанията Lexus планира да пусне на пазара през 2020 г. сериен кросовър с агрегат, задвижван на водород. Това съобщи шефът на европейското подразделение на марката Ален Ютенховен, цитиран от Aito Express.
Lexus ще предложи водороден кросовър
Новият модел ще получи силов агрегат, който ще използва технологиите на седана Toyota Mirai – първия сериен водороден автомобил в историята. Той разчита на електромотор със 153 к.с., енергията за който се изработва в резултат на химическа реакция между водород и кислород. Ускорението от 0 до 100 км/ч при седана отнема 9,6 секунди.

Ютенховен обаче уточни, че водородният Lexus съществено ще се различава от Mirai. Моделът на Lexus ще бъде по-мощен и по-бърз, като се очаква водородният му агрегат да развива около 300 к.с.

„В момента задачата ни е да съберем силовия агрегат в автомобил с нормални размери. Длъжни сме да обезпечим необходимата динамика, която съответства на модел от премиум-клас”, обясни Ютенховен.

През есента на 2015 г. Lexus представи на автосалона в Токио концептуалния седан LF-LC, който трябва да покаже как ще изглежда следващото поколение на флагмана на марката LS. Прототипът бе оборудван именно с водороден агрегат.

Снимка: Lexus

Тагове: lexus lf-lc toyota mirai
0 от 500
  • #9
    3 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    "Ускорението от 0 до 100 км/ч при седана отнема 9,6 секунди."Това ще трябва да слеза да го бутаммм. Ужас, пък и грооозно
  • #8
    4 rate up comment 2 rate down comment
    doc ( преди 7 години )
    Пътеводна светлина!
  • #7
    5 rate up comment 2 rate down comment
    ff ( преди 7 години )
    Дали е лексус или баничарка , сулю и пулю почнаха да говорят за водород че сега така е модерно и какво като е кросовър.Ако с едно зареждана минава 2000 км и струва под 30к евро ще го призная.
  • #6
    9 rate up comment 2 rate down comment
    Цугцванг ( преди 7 години )
    " така че твърденията за оригиналност са напълно безпочвени. "Ха-ха! Пропагандните дитирамби на вурстовете са ненадминати. Кофти че само полираните мозъци им се връзват, но пък от друга страна те са преобладаващата част от населението. После само да не се сърдите като обяснявам че фенчетата на немското са нискоинтелигентни за разлика от феновете на японското.
  • #5
    14 rate up comment 4 rate down comment
    Хибридният ( преди 7 години )
    "като не забравяме, че първият автомобил на водород е представен 1994 година от Мерцедес !"Колега, Mercedes NECAR-1 от 1994 e ван с горивна клетка от канадците Ballard която заема целия товарен отсег. Подобен прототип е GM Elektrovan още от 1966, така че твърденията за оригиналност са напълно безпочвени. Тойота наистина са първите с функционален прототип FCEV-1 от 1996 базиран на РАВ4. Освен това те напълно сами разработват горивната клетка, за разлика от всички останали производители.
  • #4
    13 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    До колкото знам гениалните шваби са направили автомобил задвижван с водород, който обаче е горен в ДВГ.Ха ха ха ха
  • #3
    15 rate up comment 5 rate down comment
    Швабен зи каскен ( преди 7 години )
    А водородния Мерцедес от 94-та е ван с една (!!!) седалка, защото не е имало място за повече. Ха-ха! За сравнение, Тойота 96-та показва напълно функционален водороден FCEV-1 протоип базиран на РАВ4.
  • #2
    20 rate up comment 7 rate down comment
    Швабен зи каскен ( преди 7 години )
    Тойота СА най-големите иноватори: първи сериен хибрид, един от първите електромобили - РАВ4ЕВ от 97-***, първи сериен модел с водородни горивни клетки. Кой предлага повече иновации че нещо не се сещам?
  • #1
    7 rate up comment 21 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    първо да изкарат колите си от перманентн висене в сервизитеслед това да се правят на големи иноваторикато не забравяме, че първият автомобил на водород е представен 1994 година от Мерцедес !