IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Автопроизводителите във Великобритания губят милиарди заради Brexit

Експерти предричат спад на продажбите с над 1 млн. бройки за 3 години

Автопроизводителите във Великобритания губят милиарди заради Brexit

Великобритания гласува за напускане на ЕС, като това ще се отрази сериозно на икономиката на страната. Един от отраслите, които ще пострадат най-много, е автомобилната промишленост, твърдят аналитици от LMC Automotive.
Автопроизводителите във Великобритания губят милиарди заради Brexit
Според тях продажбата  на нови автомобили ще спадне с около 1 млн. бройки през следващите години, което ще нанесе загуби за милиарди на производителите. Само през тази година продажбите ще намалеят със 120 000 коли, а през следващите 2 години – с още 800 000. Решението за Brexit също така ще окаже влияние и на инвестициите, тъй като автопроизводителите няма да рискуват да влагат пари при подобни обстоятелства.

Финансови експерти от компанията Everscore ISI изчисляват, че  автомобилните производители във Великобритания ше се простят с около 9 млрд. долара потенциална печалба. Те са на мнение, че през 2017 г. продажбите ще спаднат с 14%, като най-сериозно ще пострадат PSA, VW Group и Ford.

„Това е лош ден за Европа, но най-вече за Великобритания. В географски план държавата може и да остров, но в политически и икономически – не е”, бе лаконичният коментар на председателя на борда на директорите на Daimler AG – Дитер Цетше.

Местният производител Jaguar Land Rover очаква заради Brexit да се прости с печалба от 1,3 млн. долара до 2020 г. Други две компании - Rolls-Royce и Mini, които са част от концерна BMW, засега се въздържат от прогнози. Свои притеснения за бъдещето изразиха и от Toyota и Nissan, които имат големи заводи на Острова.

Снимка: Mini

Тагове: brexit
0 от 500
  • #17
    27 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    В мига в който излязат ФАКТИЧЕСКИ от ЕС, лирата още ще падне. На 99% Северна Ирландия и Шотландия, които не искат да напуснат ЕС, ще се отделят от Обединеното кралство. Това ще бъде довършващия удар за Англичаните. Това допълнително, ще срути британската лира, ще разтърси икономиката на острова, ще спадне БВП. И богатите англичани ще обеднеят минимум наполовина от това което бяха докато бяха член на ЕС.
  • #16
    18 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Доколто знам много от големите американски компании имат изнесено производство на о-ва (Епъл, Гугъл..)..сещате ли се като вече не са в EU.
  • #15
    22 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    UK не са втора, а четвърта икономика, след Германия, Франция и Италия.
  • #14
    21 rate up comment 3 rate down comment
    RRE S3 ( преди 7 години )
    Samiat fact 4e evroto po4ti ne pomradna sled kato 2 rata ikonomika izleze ot EU pokazva 4e gube6ti sa samo angli4anite v kratkotraen kakto i v dale4en plan
  • #13
    21 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Не само Самсунг, и Нисан работели по варианти за преместване на производството си от Великобритания.
  • #12
    28 rate up comment 2 rate down comment
    v-1 ( преди 7 години )
    Англичаните, нправиха най-големия блъф и специално Д.Камерън. Избраха го с обещанието да напрви този реферндум, за който той после агитираше да гласуват против и си мислеше, че резултатът ще е отрицателен, но уви не мина номера... И сега той не иска да стартира процедурата по излизане от ЕУ и е в оставка, а англичаните наистина си вкараха голям автогол. И може да има много последици за тях
  • #11
    31 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Това е възможност за България - дано изнесат заводи насам.
  • #10
    32 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Абе колко *** трябва да си за да си русофил? В тази дупка русия само шепа хора в москва живеят добре остатъка мизерстват пияни и гладни. Познай ние към кои ще се причислим ако излезем от ЕС.
  • #9
    27 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Били в паника. Как няма да са в паника. За една седмица обедняха с 30%. Баси падението! Сега чета, че се втурнали за ирландски паспорти. Нямам думи! Това ли е достойно поведение на поданиците на Британската империя?!
  • #8
    36 rate up comment 12 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    руските агенти и техните медии постоянно ни обясняват колко добре ще е да излезем от европа и да се присъединим към Русия. Жалко е че има толкова *** народ който да вярва, че това може да е хубаво. Русия е жалка държава, която само взима без да дава. Поне сега имаме еврофондове и достъп до голям пазар, с Русия ще се върнем с мотиките на село и ще се радваме ако ядем банани веднъж годишно и ще чакаме 15 години за нова лада.