IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Автопроизводителите във Великобритания губят милиарди заради Brexit

Експерти предричат спад на продажбите с над 1 млн. бройки за 3 години

Автопроизводителите във Великобритания губят милиарди заради Brexit

Великобритания гласува за напускане на ЕС, като това ще се отрази сериозно на икономиката на страната. Един от отраслите, които ще пострадат най-много, е автомобилната промишленост, твърдят аналитици от LMC Automotive.
Автопроизводителите във Великобритания губят милиарди заради Brexit
Според тях продажбата  на нови автомобили ще спадне с около 1 млн. бройки през следващите години, което ще нанесе загуби за милиарди на производителите. Само през тази година продажбите ще намалеят със 120 000 коли, а през следващите 2 години – с още 800 000. Решението за Brexit също така ще окаже влияние и на инвестициите, тъй като автопроизводителите няма да рискуват да влагат пари при подобни обстоятелства.

Финансови експерти от компанията Everscore ISI изчисляват, че  автомобилните производители във Великобритания ше се простят с около 9 млрд. долара потенциална печалба. Те са на мнение, че през 2017 г. продажбите ще спаднат с 14%, като най-сериозно ще пострадат PSA, VW Group и Ford.

„Това е лош ден за Европа, но най-вече за Великобритания. В географски план държавата може и да остров, но в политически и икономически – не е”, бе лаконичният коментар на председателя на борда на директорите на Daimler AG – Дитер Цетше.

Местният производител Jaguar Land Rover очаква заради Brexit да се прости с печалба от 1,3 млн. долара до 2020 г. Други две компании - Rolls-Royce и Mini, които са част от концерна BMW, засега се въздържат от прогнози. Свои притеснения за бъдещето изразиха и от Toyota и Nissan, които имат големи заводи на Острова.

Снимка: Mini

Тагове: brexit
0 от 500