IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Норвегия забранява дизеловите и бензиновите автомобили

От 2025 г. в скандинавската държава ще се продават само електромобили

Норвегия забранява дизеловите и бензиновите автомобили

Норвегия става първата държава в света, която ще наложи пълна забрана на автомобилите с бензинови и дизелови двигатели. Продажбите на подобни превозни средства ще бъдат спрени през 2025 г., съобщават медиите в страната.
Норвегия забранява дизеловите и бензиновите автомобили
Паркинг със система за зареждане на електрически коли. Снимка: Ройтерс

Предстои забраната да бъде официално гласувана от парламента в скандинавското кралство. Тя ще започне да действа с преходен план, който влиза в сила през 2018-2019 г. Той ще ограничи продажбата на автомобили с по-високи нива на вредни емисии.

Цялата операция трябва да приключи през 2050 г., когато на територията на Норвегия ще могат да се движат единствено превозни средства, които не ползват петрол. Решението е взето като част от борбата на страната, която е сред големите производители на петрол, срещу климатичните промени.

Скандинавското кралство смята да инвестира значителна сума за масово разширяване на алеите за велосипедисти и платната за градски транспорт. Около 1 млрд. евро ще бъдат отделени за изграждането на велосипедни магистрали, които да свързват 9 града.

Освен това, Норвегия ще стимулира продажбата на електрически управлявани автомобили чрез дотации от правителството на стойност 420 млн. евро годишно. Въпреки че в много страни електрическите автомобили тепърва навлизат, още през 2014 г. в скандинавската страна бяха закупени 18 хил. такива коли при население от малко над 5 млн. души.


0 от 500
  • #8
    2 rate up comment 8 rate down comment
    Japanese Guy ( преди 8 години )
    Podobno reshenie e vzeto i v Butan-edna ot nay-bednite monarhii , no s nay-shtastlivo naselenie.V stolitzata Thimphu koyato e na 2000m.nadmorska visochina shte se dvizhat samo EV.Vsichki avtomobili shte badat NISSAN LEAF , koeto e dogovoreno s butanskoto pravitelstvo.A shto se otnasya do JAPAN v nikakav sluchay ne e samostoyatelna darzhava.Neofitzialno se vodi 51 states na USA tay kato e izklyuchitelno zavisima voennopoliticheski i ikonomicheski ot US.
  • #7
    6 rate up comment 12 rate down comment
    Фолк без ваген ( преди 8 години )
    Тоя свят тотално изтрещя и няма да го бъде.
  • #6
    17 rate up comment 15 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Германофилчето под мен пак е сънувало мокри сънища. Германците са първи в лъжите, манипулациите и замърсяването с финни частици. А да и в каненето на бежанци, които разказаха играта на цял континент. На любимите ти германци няма кой да им разреши да го направят моето момче. Те не са самостоятелна държава. След ВСВ са колония на САЩ. Държавният им златен резерв е на съхранение в САЩ и нямат право да си го вземат. Стои там, като гаранция. Виж колко военни бази на САЩ има в Германия.Не на НАТО.
  • #5
    11 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Норвефия да се чете Норвегия!Печатна грешка!
  • #4
    10 rate up comment 16 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Норвефия питаха ли първо хАмериканците за това свое решение? Май ще се наложи да им хвърлят малко демокрация под формата на бомби, за да се демократизират.Това е крайното решение естествено. Майтапя се. Ще пробват да подкупят правителството да отмени това решение. Ако не стане ще направят цветна революция, малко митинги, студенти, гражданско неподчинение и чак тогава ако не стане са наред бомбите. може и някой техен пътнически самолет случайно да се разбие, като предупреждение за петрола.
  • #3
    6 rate up comment 17 rate down comment
    Пълни глупости ( преди 8 години )
    Никой няма да позволи бензина и дизела да излязат употреба ПОНЕ до като не се изчерпат подземните богатства от които се произвеждат, а те няма да свършат да скоро... Всичко е петрол и долари...
  • #2
    28 rate up comment 3 rate down comment
    bmw e60 ( преди 8 години )
    Това е уникално. Браво за смелостта. Това значи, че след 2-3 години никой няма да купува в Норвегия коли с ДВГ, защото при покупка на нова кола си правиш сметката да я караш поне 7 години. Дано това събуди немците и започнат да пускат повече ел. автомобили не само бутикови в ограничена серия.
  • #1
    23 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    браво!!! сега хиените яко ще вият как норвежците ще се прецакат ама не можеш да спреш гората да се разлисти както казва Гацо Бацов!