IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Норвегия забранява дизеловите и бензиновите автомобили

От 2025 г. в скандинавската държава ще се продават само електромобили

Норвегия забранява дизеловите и бензиновите автомобили

Норвегия става първата държава в света, която ще наложи пълна забрана на автомобилите с бензинови и дизелови двигатели. Продажбите на подобни превозни средства ще бъдат спрени през 2025 г., съобщават медиите в страната.
Норвегия забранява дизеловите и бензиновите автомобили
Паркинг със система за зареждане на електрически коли. Снимка: Ройтерс

Предстои забраната да бъде официално гласувана от парламента в скандинавското кралство. Тя ще започне да действа с преходен план, който влиза в сила през 2018-2019 г. Той ще ограничи продажбата на автомобили с по-високи нива на вредни емисии.

Цялата операция трябва да приключи през 2050 г., когато на територията на Норвегия ще могат да се движат единствено превозни средства, които не ползват петрол. Решението е взето като част от борбата на страната, която е сред големите производители на петрол, срещу климатичните промени.

Скандинавското кралство смята да инвестира значителна сума за масово разширяване на алеите за велосипедисти и платната за градски транспорт. Около 1 млрд. евро ще бъдат отделени за изграждането на велосипедни магистрали, които да свързват 9 града.

Освен това, Норвегия ще стимулира продажбата на електрически управлявани автомобили чрез дотации от правителството на стойност 420 млн. евро годишно. Въпреки че в много страни електрическите автомобили тепърва навлизат, още през 2014 г. в скандинавската страна бяха закупени 18 хил. такива коли при население от малко над 5 млн. души.


0 от 500
  • #18
    4 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Аман от русофили и техните болни мозъци.
  • #17
    3 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Nev ти това есе безплатно ли го написа или ти платиха пияните братушки? Тези коментари си ги запази за блиц.бг тук има мислещи хора.
  • #16
    12 rate up comment 3 rate down comment
    Nev ( преди 8 години )
    И трето, някой пак се е изгубил в превода (КОЙ?) и не разбрал, че намерението на норвежците е да предлагат само електрически автомобили от 2025г. Но никъде не казват, че собствениците на такива към този момент, не могат да ги карат в Норвегия! Просто, на такива, ще им се налагат такива убийственни данъци, че ще им е много по-изгодно да минат на електрички!
  • #15
    26 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Що да са лицемери - това показва че са интелигентна нация. Виж арабите дори ТЕЦовете им са на нефт, защото са прости , вместо да се възползват от слънцето и да генерират тока си от него и да продават петрола.
  • #14
    13 rate up comment 16 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    големи лицемери са норвежцитесред 5-те най големи износители на петрол саот там огромния им излишък демек ще продават на бедняците петрол да карат колите си а те баровците ще минат на електрикаЛИЦЕМЕРИ !!!!!
  • #13
    8 rate up comment 4 rate down comment
    bmw e60 ( преди 8 години )
    Сега вече немците ще почнат да вадят масово ел. коли. Радвам се заради дизелгейт, без него нямаше да има такова раздвижване в правилната посока
  • #12
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Вие сте толкова заблудени, че чак не можете да се усетите кой кога се шегува вече. Прочетете две думи и бързо да пишете лошо веднага.
  • #11
    10 rate up comment 6 rate down comment
    thebrainless ( преди 8 години )
    Колкото до Япония и ядреното оръжие. Момко, явно много малко неща са ти ясни за света. Япония притежава едни от най-добрите хай тек дефанзивни системи в света, да не кажа и най-добрата.
  • #10
    5 rate up comment 3 rate down comment
    thebrainless ( преди 8 години )
    Прясна новина, има няма седмица...
  • #9
    19 rate up comment 2 rate down comment
    Striker ( преди 8 години )
    Браво на норвежците! Могат да си го позволят и го прилагат.