IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Заподозряха Toyota във връзка с терористи

В САЩ питат откъде „Ислямска държава” разполага с толкова много джипове на марката

Заподозряха Toyota във връзка с терористи

Департаментът за борба с финансирането на тероризма към Министерството на финансите на САЩ поиска от автомобилната компания Toyota да обясни – откъде бойците на действащата в Сирия и Ирак „Ислямска държава” разполагат с хиляди чисто нови джипове и пикапи на японската марка, съобщи каналът ABC.
Заподозряха Toyota във връзка с терористи
На повечето видеа, разпространени от терористичната организация, нейните войници обикалят с Land Cruiser и Hillux, като според бившия посланик на САЩ в ООН – Марк Уолъс, тези автомобили са се превърнали в отличителен знак на групировката. Бойците от ИДИЛ използват още машини от марките Mitsubishi, Hyundai и Isuzu.

От Toyota веднага са отговорили на запитването, като са обяснили процедурата, по която доставят автомобили на държавите от Близкия Изток. Директорът по комуникациите на компанията в САЩ – Ед Люис, подчерта, че политиката на компанията е да не допуска продажба на свои превозни средства, ако има съмнения, че те ще бъдат използвани за терористична дейност. Производителят обаче не носи отговорност за откраднати или препродадени автомобили.

Разследването на телевизия ABC показва, че представителството на Toyota в Сирия е спряло работа още през 2012 г., но веднага след това рязко са скочили продажбите на Land Cruiser и Hilux в съседния Ирак. През 2011 г. те са били едва 6000, но през 2013 се увеличават 3 пъти и достигат 18 000. Година по-късно резултатът е малко по-нисък – 14 000.

Снимка: Ройтерс
 

0 от 500
  • #8
    26 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Тя схемата е ясна. Накратко, преди месец Миролюба Бенатова беше взела интервю от първия фараон у нас. (Фараоните през 90-те години обраха парите на хората у нас с финансови пирамиди)Та човека бе бивш служител на ДС. Той разказваше как са се раздавали куфарчетата с пари и т.н. на хората от ДС в началото на демокрацията и т.н. но каза и нещо много интересно, как България е продавала стоки на страни, за които има забрана. Случката бе за Китай, които решили да започнат да дават право за частен бизнес. Тогава СССР, забраняват на всички страни от варшавския договор(разбирайте всички комунистически страни)да продават или купуват стоки от Китай. А точно по това време Китай е бил най-големия купувач на Български торове. ДС прави външнотърговско дружество Кинтекс, което започва да търгува с новоучредена Турска фирма(близка с ДС) и тази фирма препродава торовете в Китай. По този начин Руснаците не могат да разберат, че БГ стои зад това. Японците могат да направят абсолютно същото, нашите не са открили топлата вода. Дали е морално от страна на Тойота? Не е, но в търговията морал няма. Още римляните са го казали парите не миришат.
  • #7
    35 rate up comment 5 rate down comment
    FenIX ( преди 8 години )
    Б*аси наглите янки. ИД беше създадена с тяхна помощ. Обучаваха ги, финансираха ги, въоръжиха ги и очакваха да са машата с която да си вършат мръсната работа и да бутнат Башар Асад. Само че такива групировки не подлежат на контрол и сега воюват с тях. Изобщо не си научиха урока от талибаните и Ал Кайда, които по същия начин финансираха и въоръжиха за да ги използват с-у СССР, а после ронеха сълзи над отлкомките от кулите близнаци. И след всичко това изведнъж се сетили да питат откъде са им колите
  • #6
    36 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Ония *** може да са прости, но не чак толкова прости, че да не разбират от здравина. На тях им трябва надеждност. Затова се снабдяват с тойоти и калашници.
  • #5
    39 rate up comment 9 rate down comment
    124125 ( преди 8 години )
    Е кво да карат по тия пущиняци - VW ли? Нормално е да търсят най-здравите и качествени коли :)
  • #4
    6 rate up comment 23 rate down comment
    RRE S3 ( преди 8 години )
    Eto gi istinskite ubiici fanatici.Dosu6t kato Do6ky
  • #3
    36 rate up comment 12 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Тия всички са крадени, просто Тойота са най-здравите джипарки и затова ги ползват. Имат и митсубишита, ама малко по-малко. Много ясно няма да сложат някой паркетник от Германия, а пикапите от САЩ не се продават масово в Европа и краденето и вкарването е много трудно.
  • #2
    26 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Аз на снимката нито виждам джипове, нито пък виждам нови пикапи. Първата кола е Хайлукс предното поколение, който не се произвежда, а другите след него Хайлуксове са много стари машини на над 15 г. По същата логика да вземат санкции и на нас да ни наложат, защото имаше снимки и на джипове с българска регистрация откраднати най-вероятно в Турция.
  • #1
    50 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Хахаха, крадеца вика - дръжте крадеца! Тези кравари са невероятно нагли копИлета. Създадоха ИД, а сега искат да ударят Тойота, за да разчистят пазара в хАмерика за собственото си смотано производство.Значи тези смотльовци създадоха, въоръжиха и подкрепят ИД, продават им оръжие и храни, пращат им инструктори да ги обучават, а в един момент, колите на другите им пречат. Уж са кравари, а под вола са тръгнали теле да търсят. Измъкнаха милиарди за лъзата за *** на газта и сега пак искат.Отврат!