IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Заподозряха Toyota във връзка с терористи

В САЩ питат откъде „Ислямска държава” разполага с толкова много джипове на марката

Заподозряха Toyota във връзка с терористи

Департаментът за борба с финансирането на тероризма към Министерството на финансите на САЩ поиска от автомобилната компания Toyota да обясни – откъде бойците на действащата в Сирия и Ирак „Ислямска държава” разполагат с хиляди чисто нови джипове и пикапи на японската марка, съобщи каналът ABC.
Заподозряха Toyota във връзка с терористи
На повечето видеа, разпространени от терористичната организация, нейните войници обикалят с Land Cruiser и Hillux, като според бившия посланик на САЩ в ООН – Марк Уолъс, тези автомобили са се превърнали в отличителен знак на групировката. Бойците от ИДИЛ използват още машини от марките Mitsubishi, Hyundai и Isuzu.

От Toyota веднага са отговорили на запитването, като са обяснили процедурата, по която доставят автомобили на държавите от Близкия Изток. Директорът по комуникациите на компанията в САЩ – Ед Люис, подчерта, че политиката на компанията е да не допуска продажба на свои превозни средства, ако има съмнения, че те ще бъдат използвани за терористична дейност. Производителят обаче не носи отговорност за откраднати или препродадени автомобили.

Разследването на телевизия ABC показва, че представителството на Toyota в Сирия е спряло работа още през 2012 г., но веднага след това рязко са скочили продажбите на Land Cruiser и Hilux в съседния Ирак. През 2011 г. те са били едва 6000, но през 2013 се увеличават 3 пъти и достигат 18 000. Година по-късно резултатът е малко по-нисък – 14 000.

Снимка: Ройтерс
 

0 от 500
  • #18
    5 rate up comment 15 rate down comment
    RRE S3 ( преди 8 години )
    Niakoi da kaje za6to ne moje dase napi6e test drive v tapia sait.Samo pri men li e problema?Prigotvil sam vi neveroiaten takav na novoto Volvo XC90
  • #17
    15 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    "На какво ли не са готови жълтите тарикати,за да си върнат "титлата" на най-голям производител!"Хех, откъде да си я върнат? Те не са я губили от няколко години насам. Е, вярно, вагонетките са далеч по-мотивирани - изтровиха половин свят с канцерогенниците си, само и само да станат номер едно по продажби. За печалби, разбира се, дума не може да става, там "жълтите" се подиграват много грубо с вагонетките..
  • #16
    19 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Ми тя врътката е ясна, правителството на СА купува само тях защото само те имат стандартни пустинни версии на джиповете си, с добро качество на ниска цена. Съответно коя държава подпомага джихадистите, много ясно Саудитска Арабия. Е какво да им дадат, като имат от тези.
  • #15
    15 rate up comment 7 rate down comment
    до рре гъз3 ( преди 8 години )
    канцерогенен ти е тракащия вагенски дизел, скривай се глокво изрусена
  • #14
    25 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Всички араби карат предимно TOYOTA открай време. Обвиненията са дали официално марката е свързана с продажбите.Иначе естествено, че ще са Hilux и LandCruiser - вие ходили ли сте в арабските пустини - там друго не се кара.
  • #13
    7 rate up comment 32 rate down comment
    RRE S3 ( преди 8 години )
    Toyota ubiva klientite si s airbeci,razvaleni spira4ki,kolani koito ti smazvat gradnia ko6,kancerogenna plastmasa.Dosu6t kato isliamska darjava,koito ubu4ava jivi bombi.FACT
  • #12
    30 rate up comment 2 rate down comment
    Кольо Камиона ( преди 8 години )
    Тойота веднага да спират производството на корави джипки и пикапи за да не са предпочитани от терористите.
  • #11
    38 rate up comment 3 rate down comment
    Ганчовец ( преди 8 години )
    Някак си тези подзрения/обвинения към най-големия производител на АВТОМОБИЛИ в света да идват от най-големия търговец/производител на ОРЪЖИЯ в света са малко смешни. В Щатите на масите с промитите мозъци могат и да вържат дикиш
  • #10
    41 rate up comment 5 rate down comment
    ___ ( преди 8 години )
    Между другото тия изверги от ИДИЛ правят добра реклама на Тойота, като гледаш тия пикапи натъпкани с 20 човека вътре, а той си върви ли върви.Какво са виновни от Тойта, че тия ***-джихадисти търсят здрави коли?
  • #9
    34 rate up comment 4 rate down comment
    Хаха ( преди 8 години )
    Въпросът е по-скоро "Защо Тойота?" а не "От къде Тойота?". На фона на тези продажби на Хилукс и Ленд Крузър се чудя колко ли Ваген Шматарок например са продали там?