IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В ЕС масово не зачитат задните колани

Най-много от нарушителите са мъже на възраст до 40 години

В ЕС масово не зачитат задните колани

Шофьорите в страните от ЕС не карат пътниците, возещите на задните седалки, да използват предпазни колани. Това показва проучване на компанията Ford, резултатите от които бяха публикувани от изданието Autocar Professional.
В ЕС масово не зачитат задните колани
Въпреки че поставянето на всички колани в автомобила за държавите от Евросъюза е задължително от години, то се игнорира сериозно от водачите и пътниците. Проучването на Ford е проведено в 7 държави – Белгия, Франция, Италия, Германия, Испания, Румъния и Великобритания.

Резултати показват, че правилникът се нарушава от 84% от румънците. Следват Италия с 56% и Испания с 39%. Средният процент за държавите от ЕС е около 30%. Любопитното е, че най-често законът не се спазва от мъжете шофьори на възраст до 40 г. Близо 50% от тях не карат пътниците в колите да си слагат коланите. След тях се нареждат юношите и дамите до 24 г. При тях процентът е 21.

През септември миналата година на територията на ЕС е била организирана мащабна акция по проверка за използване на предпазни колани. Само за един неделен ден са били установени 95 000 нарушители, което прави около 500 души на час.

В същото време проучване на Европейския съвет по безопасност на движението показва, че само за 2012 г. предпазните колани са спасили живота на 8600 души, пострадали при катастрофи. Година по-късно само на магистралите на страните от ЕС са загинали 1900 човека, като 60% от тях не са ползвали предпазни колани.

Снимка: Ford

0 от 500
  • #2
    17 rate up comment 0 rate down comment
    нововнос ( преди 8 години )
    Той *** Балкански често на себе си не слага докато шофира, пука му на него за багажа отзад. Дори и багажа да е собственото му дете!
  • #1
    14 rate up comment 1 rate down comment
    да да ( преди 8 години )
    "само на магистралите на страните от ЕС са загинали 1900 човека"Тук има нещо гнило. В БГ за 1 година жертвите са около 1000. Вярно e, че ние сме скотове, а *** чак пък толкова...