IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В ЕС масово не зачитат задните колани

Най-много от нарушителите са мъже на възраст до 40 години

В ЕС масово не зачитат задните колани

Шофьорите в страните от ЕС не карат пътниците, возещите на задните седалки, да използват предпазни колани. Това показва проучване на компанията Ford, резултатите от които бяха публикувани от изданието Autocar Professional.
В ЕС масово не зачитат задните колани
Въпреки че поставянето на всички колани в автомобила за държавите от Евросъюза е задължително от години, то се игнорира сериозно от водачите и пътниците. Проучването на Ford е проведено в 7 държави – Белгия, Франция, Италия, Германия, Испания, Румъния и Великобритания.

Резултати показват, че правилникът се нарушава от 84% от румънците. Следват Италия с 56% и Испания с 39%. Средният процент за държавите от ЕС е около 30%. Любопитното е, че най-често законът не се спазва от мъжете шофьори на възраст до 40 г. Близо 50% от тях не карат пътниците в колите да си слагат коланите. След тях се нареждат юношите и дамите до 24 г. При тях процентът е 21.

През септември миналата година на територията на ЕС е била организирана мащабна акция по проверка за използване на предпазни колани. Само за един неделен ден са били установени 95 000 нарушители, което прави около 500 души на час.

В същото време проучване на Европейския съвет по безопасност на движението показва, че само за 2012 г. предпазните колани са спасили живота на 8600 души, пострадали при катастрофи. Година по-късно само на магистралите на страните от ЕС са загинали 1900 човека, като 60% от тях не са ползвали предпазни колани.

Снимка: Ford

0 от 500
  • #12
    0 rate up comment 0 rate down comment
    nikito_blend ( преди 8 години )
    Както казах в работата си е съвестен и познавам много доволни негови клиенти, даже има много които се прехвърлят от други инструктори при него. Но когато сме двамата положението е различно.
  • #11
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    На простия балкански селянин, няма как да му обясниш, че колана спасява човешки животи. Та той е безсмъртен, но само в тъпите си мисли. Кара колата с регенерат гуми с дот 2005,маслата и филтрите ги сменя кога му е кеф, а антифриз, спирачна течност и др. - никога
  • #10
    10 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Бил съвестен, а най-елементарни правила не спаза, че дори и кара другите да не ги спазват. На твоя приятел "автоинструктор" трябва да му се отнемат правата, за да не учи младите шофьори на подобни простотии. Интересно ми е на кормуването когато има човек от ДАЙ и на него ли не му дава да слага колан и той самият дали стои без да е препасан? Наистина големи *** има по нашите географски ширини.
  • #9
    1 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    С каски и наколенки на задните седалки - "равнис" .....
  • #8
    1 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Браво и бибероните в устата !!!!
  • #7
    12 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Евала пич! На такива *** само мазане на ските и у лево пешком!
  • #6
    20 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    С един приятел се скарахме жестоко една вечер. Прибираме се компанията 4 човека. Двама са отзад. Той не си сложи колана и не искаше да го прави, защото той никога не слагал колан, когато се возил отзад. Казах му да си хваща такси щом не иска да играе по правилата в моята кола. Без да го видя тариката закопчал колана зад гърба си и се облегнал на него. Казах му, че той повече в моята кола няма да се качи и следващия път да си търси сам превоз. Та така с тарикатите нашенски...
  • #5
    16 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Когато се прибирам в БГ, редовно се качват роднини, приятели и познати на които трябва да им правя забележка, че трябва да си сложат колана. Не стига, че при несложен колан датчика пищи и ми показва на таблото на кой не е закопчан и въпреки това се правят на ударени и си мислят, че ще им мине номера. Карал съм се с много за това и съм стигал до там да им казвам, че ако не сложат колан да слизат от колата. Ама те щели да си платят глобата, ако ни спрат. Просто ужас. Селения до шия...
  • #4
    10 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Най-интересното е че *** Балкански не мисли не само за живота на другите, но и за собствения. Има доста видеота в нета на които се вижда какво става, ако зад теб има пътник без колан. При скорост от 100 км/ч и тегло на човека зад вас е 80 кг. се получава удар със сила 800 кг. Просто ви размазва. Как обаче на простака да му го обясниш, че колана е нещо задължително! Той си знае неговото и мисли, че е безсмъртен, докато не стане най-лошото.
  • #3
    11 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Нововнос, много си прав за жалост. Другата гъзария е да си возиш детето в скута, докато шофираш. И после децата ставали идиотчета. Ми с такъв пример кво да се научат?