IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Honda показа двигателя си за Формула 1

Освен с мотора си японците ще помагат на McLaren и с финансиране

Honda показа двигателя си за Формула 1

Компанията Honda показа първата снимка на новия си 1.6-литров турбо-мотор, който ще дебютира във Формула 1 през 2015 г. на болидите на McLaren. Подробности за агрегата ще бъдат разкрити по време на предстоящата през уикенда Голяма награда на Япония на пистата „Сузука“.
Honda показа двигателя си за Формула 1
Honda напусна Формула 1 през 2008 г. заради финансовата криза. Японците участваха не само като доставчик на двигатели, но имаха и собствен отбор в шампионата. През май 2013 г. стана ясно, че компанията обмисля завръщане в първенството като партньор на отбора на McLaren.

Именно с този тим японците си сътрудничиха през периода 1988-1992 г., като пилотите по това време - Айртон Сена и Ален Прост, спечелиха 4 индивидуални титли и 4 при конструкторите. Сега McLaren използва двигатели на Mercedes-Benz.

Очаква се Honda да инвестира в развитието на тима от Уокинг по 100 млн. евро на година. В тази сума влиза доставката на двигатели, половината от заплатите на двамата пилоти, както и 50 млн. евро като спонсорски договор.

В момента пилоти на McLaren са световният шампион от 2009 г. Дженсън Бътън (Вбр) и датчанинът Кевин Магнусен. Двамата обаче нямат договори за догодина. Според редица медии в Honda правят всичко възможно за привличането на звездата на Ferrari Фернандо Алонсо, като са готови да платят и неустойката по контракта му с италианците, който изтича след 2 години.

Снимка: Honda

 

Тагове: honda mclaren
0 от 500
  • #5
    12 rate up comment 1 rate down comment
    FenIX ( преди 9 години )
    Двигателя не е 160 к.с. това е мощността, която ще идва от ЕРС-а, а иначе самия двигател трябва да е към 600 к.с. колкото е приблизително на Рено и Ферари сега.
  • #4
    1 rate up comment 16 rate down comment
    RRE ( преди 9 години )
    Ima faca motor4eto,a 160 konia za senokosa4ka sa si super postijenie
  • #3
    6 rate up comment 1 rate down comment
    fsb ( преди 9 години )
    одавна не следа Ф1, но началото на 90-те доколкото си спомням фаворит при конструктурите беше Уилямс -Рено с Деймън Хил, които се конКУРРираха с Бенетон и Ферари..
  • #2
    11 rate up comment 0 rate down comment
    Любопитен ( преди 9 години )
    Вероятно искаш да кажеш '88ма, понеже от сезон '93 насам Макларън не са били с двигатели на Хонда?
  • #1
    12 rate up comment 5 rate down comment
    b.b. ( преди 9 години )
    От '98 гледам Ф1 и тогава най-добрият отбор беше Макларън-Хонда. Завръща се един легендарен тандем. Дано отново стане спойката между Макларън и Хонда за да гледаме една по-интересна Ф1. Тогава в края на 80-те и началото на 90-те Макларън-Хонда правеха това, което правят сега Мерцедес. Въпросът не беше кой отбор ще победи, а кой от двамата пилоти на Макларън-Хонда ще победи. :)Не съм фен на отбора, но за качеството на шоуто си струва да им стискаме палци.