IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Нови спекулации за продажба на Volvo

Появиха се нови информации, че Ford ще продаде и Volvo наред с Jaguar и Land Rover от своята Premier Auto Group.

Нови спекулации за продажба на Volvo
Целта е да бъдат подсигурени нови 8 милиарда долара за да се подпомогне програмата за преструктуриране на групата и връщането й към печеливша дейност. 

Според източници близки до сделката, окончатлното решение да се продаде и шведската фирма е взето последните седмици, но все още не е определен краен срок за завършване на продажбата. Срокът ще зависи от интереса към Volvo. 


Според анализ в британския вестник The Sunday Times, „ако се прояви интерес от голям западен производител, нещата могат да се задвижат бързо, защото интеграционните процеси и без това се движат бързо. Ако интересът обаче идва от финансови частни фондове, процесът ще изисква много повече време и детайлни решения”. 

Засега няма официални данни за това кой се интересува от евентуалната покупка на Volvo. Сред експертите в бранша се говори, че интерес проявяват от Renault, от където доскоро планираха общи проекти с Volvo. Интерес имало и от Hyundai, също от неназован китайски производител. Напоследък се появиха информации, че интерес към придобиването на Volvo има и BMW, като Баварската фирма сега проучвала и анализирала финансовите детайли и последици от евентуална сделка. 

Говорител на Ford заяви пред информационната агенция Associated Press, че все още няма разговори за продажбата на Volvo. От своя страна анализаторът Дейвид Коул твърди, че продажбата на Volvo не би имала голяма логика, поради твърде тясното обвързване на шведската фирма с останалите от групата Ford.
0 от 500