IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Нов тип въздушни възглавници

Един от големите производители на предпазни въздушни възглавници за автомобили – фирмата Autoliv Inc., представи два нови модела.

Нов тип въздушни възглавници
Това стана на конференцията Enhanced Safety of Vehicles в Лион, Франция. 

Първата нова въздушна възглавница е Bumper Airbag предназначен за големи SUV автомобили. Както показва името, това е предпазна възглавница, която се монтира под предната броня на автомобила. Тя ще помага за намаляване на щетите, особено при удар на предницата на SUV автомобила в страничната част на друг автомобил. Сега при подобен вид катастрофи има най-много жертви и щети, защото зоните на деформация засягат малко страничната част на автомобилите. 


Autoliv е провел тестове с различни автомобили. При Ford Explorer новата въздушна възглавница е дълга 1,5 метра и има цилиндрична форма. Активира се за 80 хилядни от секундата от специален „краш-сензор” Тестовете са направени при скорост 48 км/час и показват доста по-малка деформация на автомобилите в които Ford Explorer се блъска. 

Тази нова въздушна възглавница ще намали и опасността за пешеходците, като рискът от тежки контузии на долните крайници е по-малък с 50%. 

Другата нова въздушна възглавница е монтирана на капака на мотора. При среща на лек автомобил с пешеходец, най-често нараняването идва от удара на главата му в капака на мотора или челното стъкло. При удар от SUV нараняването за пешеходеца идва от контакта на тялото му с предната маска и ръба на капака на мотора. 

Новата въздушна възглавница е разположена именно там – над предния ръб на капака на мотора. Активира се отново от „краш-сензор” няколко хилядни от секундата преди реалния удар на пешеходеца. При симулации е установено, че тази нова въздушна възглавница снижава рязко риска от нараняване на гръдния кош на ударен от SUV пешеходец. 

На базата на статистиката на Американския институт за безопасност на движението, Autoliv заявява, че въвеждането на тези две нови въздушни възглавници би могло само в САЩ да запази живота на няколко хиляди души.
0 от 500