IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-нелепите закони в Европа и Азия

Правилникът за движение по пътищата регулира шофьори и пешеходци, но понякога наистина изумява

Най-нелепите закони в Европа и Азия

Още от изобретяването на автомобила през 1886 година власите по света създават различни правила и закони за автомобилистите. Благодарение на тях по пътищата има разбирателство, което позволява на колите и пешеходците да съжителстват относително безопасно.

Въпреки това обаче някои от законите за движение по пътищата са меко казано озадачаващи. С помощта на спедиторската компания Barrington Freight ви представяме най-идиотските правила за движение в света. В тази част обръщаме внимание на Европа и Азия.

Великобритания
ОК Най-нелепите закони в Европа и Азия
В страната все още действа закон, който задължава така наречените "hackney carriages" винаги да се движат по пътищата с бала сено и торба с овес. Това са автомобили под наем за превоз на пътници и стоки, но във Великобритания с това име се наричат популярните лондонски таксита.

Дания

Всички шофьори в страната са длъжни да погледнат под колата си преди да потеглят. Отдолу може да има човек...

Кипър

Яденето и пиенето по време на шофиране са абсолютно забранени в Кипър. Водачите нямат право дори да пият вода.

Люксембург

Абсолютно всички автомобили са задължени да имат чистачки на предното стъкло. Дори тези, които нямат предно стъкло (колкото и малко да са те).

Русия

Шофьорите, които управляват мръсни коли, подлежат на глоба. Това правило го има и в България, има и още едно общо нещо между двете страни - мръсните пътища...

Германия

В Германия е забранено да ти свърши бензина докато си на аутобан. На нарушителите се налага глоба. Спирането на магистрала, освен при технически проблем, е забранено и в България, така че ние не виждаме нищо странно в този закон...

Испания

Шофьорите, които носят очила са задължени да разполагат с допълнителен чифт очила в колата си.

В някои испански градове автомобилите трябва да се паркират от тази страна на шосето, от която се нечетните номера на сградите. Но това важи само за дните от месеца с нечетна дата... сложно!

Скандинавия
ОК Най-нелепите закони в Европа и Азия
Фаровете са задължителни, дори когато грее слънце. Според британската спедиторска компания това е идиотски закон, само че той действа и в България.

Естония

Във всеки автомобил трябва да има поне два застопоряващи клина - дървени блокчета, които се поставят пред или зад гумите, за да не може колата да потегли неволно.

Турция

Отново нещо познато. Във всеки автомобил в Турция трябва да има пожарогасител, светлоотразителен триъгълник и аптечка за първа помощ. В противен случай се налага глоба. В България си носим и светлоотразителна жилетка, носим си и кутия с инструменти, въпреки че законът не го изисква.

Франция

Всеки шофьор трябва да има в колата си дрегер за алкохол. Ако няма, глобата е 11 евро.

Сърбия

Всички коли в страната трябва да имат теглич и въже за теглене с дължина поне 3 метра.

Филипини

Ако живеете в столицата Манила и регистрационният номер на колата ви завършва на 1 или 2, няма да можете да я карате в първия ден от седмицата. Подобен закон действа и в други страни, като целта е ограничаване на трафика.
ОК Най-нелепите закони в Европа и Азия
Япония

Още един осмян от британците закон, който добре познаваме в България. В Япония, както у нас, шофьорите са длъжни да пазят пешеходците. Ако автомобил премине през локва и изпръска пешеходец, на шофьора му се налага глоба. В Япония тя е 65 долара.

Факт е, че някои от изброените закони са остарели и дори идиотски. Сред тях обаче има и такива, от които има смисъл.

Очаквайте утре най-безумните правила за движение по пътищата в Америка.

Снимки: Barrington Freight

0 от 500
  • #9
    7 rate up comment 9 rate down comment
    Ime ( преди 10 години )
    Хич няма го питам щоm са му зор 40 лева НА ГОДИНА, за какъв *** си е взел кола изобщо...
  • #8
    7 rate up comment 10 rate down comment
    Ime ( преди 10 години )
    Живея в Испания от 10 години, тук си изкарах и книжката, но тази глупост за очилата не съм я чувал. А колкото до фаровете- още първата година на забраната са отчели 7% по малко инциденти. Но бай *** знае повече от останалите и не спира да мрънка.Навремето, когато задължиха моторите да карат нонстоп на фарове мотористите просто включиха фаровете и толкова. А вие оревахте света, че горите 10 грама отгоре. Пако не го знам отде ги изчикиджийства тези 200грама...
  • #7
    8 rate up comment 9 rate down comment
    Triforce ( преди 10 години )
    15 лева разход на гориво и 2 крушки от по 12 лева. Това прави 40 лева! И сега аз за 40 лева, да взема да изпреваря и някой да не ме прецени, че и той да тръгне да изпревари и да правим 4-но изпреварване, както става в България, така ли? Ай мерси! Ще си ги дам 40 лева за година, пък дано с тия огромни фарове, като на аквариум, както ги описаха колегите преди, да вземат, да ме видят, че да няма проблеми :) Весело изкарване на празника ви пожелавам на всички!!
  • #6
    11 rate up comment 5 rate down comment
    paco ( преди 10 години )
    ne se zabluzdavaite. edinstvenata pricina za tozi zakon e ..... uvelicenite prihodi v budgeta.dokazano e ce na farove razhoda se uvelicava s okolo 200ml/100km . tova znaci ot 15lv(pri 10000km godishen probeg)nagore za vseki avtomobil koito e v dvigenie.
  • #5
    11 rate up comment 17 rate down comment
    Кико ( преди 10 години )
    Кой *** пък писа минуси на Страйкър?Какво ли и се учудвам?Нали за българина е по-важно да изпуши една кутия цигари повече, да се напие, да се наплюска с кюфтета и кебапчета и да си пусне Андреа "на МАХ" отколкото да си купи 2 фарови крушки.
  • #4
    12 rate up comment 12 rate down comment
    Triforce ( преди 10 години )
    Striker е прав! Като вкараха закона и като видя някой без фарове... че и към 17 часа през зимата... еми да му *** майката, честно! Кви са тия ***? Или пък ги обичам да потеглят без мигач! Стои си няква кола, минаваш покрай нея и нито фарове пуснала, нито сигнал дала и аз решавам да паркирам пред него а той тръгва! Скоро така щях да отнеса един башкиш, дето не мисли!
  • #3
    28 rate up comment 18 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    За фаровете през лятото и аз смятам, че е идиотско. Само се унищожават фаровете, ако одобавим и често не регулираните фарове а някой дори регулирани с повече товар в багажника също дразнят очите. За мен това е безмислено през лятото. Какво ще преценявам? И с фарове и без пак добивам представа. Дали ще сгреша с 50-60м. Няма значение и без това не предприемам изпреварване ако автомобила в насрещното не е на поне 300м. Дистанция. А защо трябва и на магистралите да сме на фарове през лятото?
  • #2
    13 rate up comment 23 rate down comment
    Alouuu ( преди 10 години )
    "idiotski" zakon koi go opredelq, che i vie da go potvyrjdavate? Za farovete prez lqtoto si e mnogo dobre. Mojesh lesno da pridobiesh predstava kolko blizko/daleche e otsreshtnata kola. Aman ot razbirachi
  • #1
    11 rate up comment 35 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    mene me kefi da minavam prez lokvite i da pruskam horata, daje ima6e zad men patrulka nikoi ni6ty ne mi kaza, dosta e zabavno .