IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

GM продава акциите си в PSA Peugeot Citroen

Въпреки това концернът щял да продължи да си сътрудничи с французите

GM продава акциите си в PSA Peugeot Citroen

Концернът General Motors продължава да намалява инвестициите си в Европа. Американският производител официално обяви, че ще продаде дела си от 7% в алианса PSA Peugeot Citroen. Въпреки това концернът няма да се откаже от стратегическото партньорство си в французите, но то ще бъде в далеч по-малки мащаби.
GM продава акциите си в PSA Peugeot Citroen
Като част от споразумението между двете страни GM инвестира 320 млн. евро в създаването на съвместно предприятие с PSA, целящо спестяване на разходи чрез съвместни доставки и развитие на продукти. Според експерти на агенция Bloomberg, сътрудничеството не е дало очакваните от американците резултати и затова те се оттеглят.

В официалното съобщение, публикувано на сайта на GM, се казва, че „закупуването на пакета акции е било планирано като помощ за PSA за привличане на капитал, с който да бъде заздравено сътрудничеството между двата концерна. Сега подобна помощ вече не е нужна.”

Въпреки това американците твърдят, че партньорството с PSA ще остане силно и двете страни ще се съсредоточат върху съвместна разработка на нови модели, както и върху съвместно им производство.

Само преди няколко дни стана ясно, че до две години GM ще изтегли от Европа марката Chevrolet. Концернът също така възнамерява да закрие австралийската си компания Holden. От своя страна PSA си намери нов сериозен инвеститор – китайската компания Donfeng, която ще закупи 20 % от акциите на френския алианс.

Снимка: PSA
 

Тагове: general motors psa
0 от 500