IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Киробо - първият говорещ робот в открития космос

Създаден е с помощта на Toyota

Киробо - първият говорещ робот в открития космос

Роботът-астронавт Киробо стана първият робот в човешката история, който проговори в открития космос, съобщават от японската компания Toyota Motor Corporation, която участва в създаването на хуманоида.
Киробо - първият говорещ робот в открития космос
Мисията на Киробо започна в ранните часове на 4 август с успешното изстрелване на ракетата H-IIB №4 от космодрума Танегашима в Япония. На носа на ракетата се намираше Кунотори 4, японски транспортен апарат с 34-сантиметровия робот на борда. След 6 дни в открития космос, транспортният апарат беше умело прибран на борда на Международната Космическа Станция (МКС) с помощта на роботизираната ръка на станцията.

Киробо и неговият земен еквивалент, Мирата, са два хуманоидни говорещи робота, разработени в рамките на “Kibo Robot Project”, съвместен проект между Dentsu Inc., изследователския център на Токийския университет за напреднали научни и технологични изследвания, Robo Garage, Co. и Toyota Motor Corporation. Проектът се осъществява с пълната подкрепа на Японската Космическа Агенция (JAXA).

Toyota Motor Corporation предоставя софтуера за гласово разпознаване на робота. Компанията планира да използва опита, натрупан при космическите експерименти, за да подобри своята интерактивна технология за провеждане на разговори.
Киробо - първият говорещ робот в открития космос
Съвсем скоро Киробо ще се превърне и в първия робот в историята, провел разговор с човек в открития космос. Негов събеседник ще бъде японският астронавт Коичи Уаката от JAXA, който след около месец трябва да пристигне на Международната Космическа Станция с експедиция 38. Планираният разговор ще се проведе в Японския Експериментален Модул, наречен Кибо, японската дума за „надежда“.

Още по темата:
Toyota праща робот в Космоса

Снимки: Toyota

Тагове: kirobo
0 от 500
  • #5
    1 rate up comment 4 rate down comment
    До Дошо ( преди 10 години )
    Дошо не се възгордявай. Тойота няма нищо общо с робота а само по разработката на гласа му. Нищо друго, една платка с тонколона. Мисля че Тойота трябва да се насочи именно към това, вместо да се мъчи да прави евтини бараки, които постоянно да киснат в сервиза. Вярно вече няма много смисъл в правенето на касетофони, но мисля че Тойота трябва да произвежда само това.
  • #4
    2 rate up comment 2 rate down comment
    до: ТЪПАКА под мен ( преди 10 години )
    Я пак хубаво прочети как се преработва нефт и кое е отпадъчен продукт и тогава ще разбереш кой е тъпака!
  • #3
    3 rate up comment 7 rate down comment
    ЕЙ ТАПАЦИ ( преди 10 години )
    СЛЕД ПРОИЗВОДСТВОТО НА БЕНЗИНА ДИЗЕЛА ОСТАВА КАТО ОТПАДЪЧЕН ПРОДУКТ!!! ТОЙ ТРЯБВА ДА СЕ КОНСУМИРА КАКВО ДА ГО ПРАВИМ. ЕСТЕСТВЕННО, ЧЕ ЩЕ ИМА ТДИ МОТОРИ ... !! ТРЯБВА ДА ИМА ДИЗЕЛИ И ТОВА Е !!! ПО ДОБРЕ ДА СЕ КОНСУМИРА ОТ НЕМСКИ КОЛИ С МНОГО НИСЪК РАЗХОД И НИСКИ ВРЕДНИ ЕМИСИИ ОТКОЛКОТО ДА ГО ГОРИМ В ТЕЦОВЕ НАЛИ!!
  • #2
    11 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Отговора на Германците ще е парен локомотив за Ориент Експрес.
  • #1
    4 rate up comment 20 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Дошо може тебе да изстреляме в космоса. Виждаме, че Земята вече ти е тясна, пък и фолксвагените стават все повече.