IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Hyundai отказва пушенето

Корейците заменят автомобилната запалка с USB

Hyundai отказва пушенето

Hyundai отказва пушенето
Снимка: Ройтерс

Темата за тютюнопушенето, която отново нашумя в България, е водеща и за корейската автомобилна компания Hyundai. В нейните автомобилите вече няма да присъства обичайната запалка, пише The Financial Times. Тя няма да се предлага дори като опционално оборудване, а на нейно място ще бъде поставен USB порт.

Това ще се случи най-напред в автомобилите за родния на Hyundai пазар, като плановете предвиждат решението да бъде въведено постепенно и на останалите пазари. Причината за подобен ход е, че тютюнопушенето става все по-непопулярно, като законите в някои държави предвиждат дори забрана за пушене в личния автомобил. Изследвания показват, че в САЩ, Великобритания и Австралия цели 75% от хората подкрепят подобна мярка, посочва The Financial Times.

Освен това въпросната запалка се използва изключително рядко, а в същото време заема едно от най-удобните за шофьора места в салона. Именно затова тя ще бъде заменена от USB порт, чрез който може да се плейва музика или пък да се зарежда мобилен телефон.

За първи път автомобилната запалка се появява през 1925 година и бързо намира място във всички автомобили на пазара. В средата на 90-те години компанията Chrysler първа решава, че пакетът за пушачи трябва да се предлага като допълнително оборудване. В момента това правят много от производителите на автомобили.

При автомобилите на Hyundai за пазара на Южна Корея запалката няма да присъства в лиса с предложения още от началото на този месец, уточнява изданието.

0 от 500
  • #12
    1 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    "Самсунг Ноте 2, детето ръчка таблета"Хубаво имаш Елантра, но тук ли е мястото да се хвалиш, а после българинът бил гладен, нямал пари за хляб, а на малките пикльовци им купуват таблети.
  • #11
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Киа и Хюндай от поне 10 години предлагат кучествени автомобили, преди за малко пари, сега не за толкова малко, но са още по-качествени. Карам Киа Рио 2003 седан, купена чисто нова и до сега не съм й правил никакви ремонти освен смяна на накладки.
  • #10
    2 rate up comment 1 rate down comment
    anonymous ( преди 10 години )
    "Именно затова тя ще бъде заменена от USB порт, чрез който може да се плейва музика или пък да се зарежда мобилен телефон." Какво значи "да се плейва музика" бе ***, аман от глупости, няма ли българска дума за въпросното действие или не я знаете???
  • #9
    3 rate up comment 1 rate down comment
    непушач ( преди 10 години )
    Карам новата Елантра.Има 2 букси за запалка.С тях зареждам навигация, Самсунг Ноте 2, детето ръчка таблета, помпам си гумите на 3 семейни велосипеда с компресор. Автомобила си има отделна букса USB,както и такава за IPod.Някой ще ме контрира, че с USB-то може да се зарежда, да ама до 0.5 А. Силната индустриализация в Корея докара невиждано замърсяване на въздуха, което явно е повлияло негативно на мисленето. Апропо не лоши автомобилни брандове имат букса за запалка и в багажника-за студена бира.
  • #8
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Wane ( преди 10 години )
    БАЛЪК"Измилих", че във Волво няма пепелници, защото в гаража в къщи има таман три от тях.
  • #7
    6 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Хюндай може да откаже и от карането ,освен от пушенето на 3000 км почнаха да му скърцат пластиките на и20 не бях виждал такова чудо от както се помня
  • #6
    3 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    УМНИК И от къде измисли ,че няма пепелници във Волво Пуша си вътре като луд ,малко се скапаха тапицерийте но е поправимо
  • #5
    6 rate up comment 1 rate down comment
    GHJ ( преди 10 години )
    И колко пъти си я използвал тази запалка "за всеки случай" за последните 30 години?
  • #4
    7 rate up comment 2 rate down comment
    az do zaiko ( преди 10 години )
    логиката ти е направо желязна, ами то докато си караш и си бъркаш в носа може да си изкараш окото и пак БАААМ защото нищо не виждаш, нали.
  • #3
    4 rate up comment 8 rate down comment
    бъчваря ( преди 10 години )
    ПП: От Хюндай да не са я поставяли на мястото на клаксона, че говорят за "най-удобното място"? А тогава къде е сФирката? Да не е на мястото на фаровете, както при френските бангии?