IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Себастиен Ожие е новият шампион във WRC

Французинът донесе първа световна титла на Volkswagen

Себастиен Ожие е новият шампион във WRC

Французинът Себастиен Ожие е новият световен шампион във WRC. Пилотът на Volkswagen Motorsport триумфира 2 кръга преди края на сезона, след като 9 години поред на върха бе неговият сънародник Себастиен Льоб.
Себастиен Ожие е новият шампион във WRC
Ожие спечели титлата пред собствена публика. Успехът му стана факт, след като единственият му съперник – Тиери Нювил (Бел) с Ford, не успя да победи в първия специалния етап на стартиралото вчера рали „Франция”. На теория белгиецът трябваше да спечели и в трите състезания до края на сезона, като и в отсечките, даващи бонуси, а Ожие да не запише нито точка.

В специалния етап обаче най-бърз бе Дани Сордо (Исп) със Citroen, а Нювил остана втори на 0.8 секунди. Самият Ожие финишира трети – на 0.9 секунди от лидера, и запази аванса си от 82 т. пред белгиеца. До края на шампионата максималният брой точки, които може да вземе Нювил са 81, което означава първа титла за пилота на Volkswagen.

„Безкрайно съм щастлив. Преди етапа не бях сигурен дали ще се справим, но ние успяхме. Това беше идеален сезон за целия отбор. Сега ще бъда максимално агресивен и ще опитам да спечелия колкото може повече точки до края", заяви Ожие.

През този сезон новият световен шампион спечели шест победи в десет състезания. Освен него победи взеха Льоб, който бе най-бърз в две от трите ралита, в които кара, вторият пилот на Volkswagen – Яри Мати Латвала, и Сордо.

„Себастиен напълно заслужава титлата, тъй като направи страхотен сезон”, коментира самият Льоб, който също участва в рали „Франция” и даде 7-о време в първия етап. За легендарния французин това вероятно ще е последното рали-състезание в кариерата му, тъй като от догодина ще участва в световния шампионат за туристически автомобили (WTCC).

Снимка: Volkswagen Motorsport

Тагове: wrc
0 от 500
  • #18
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    До ,,Немските кухи селяци имат нулев опит в WRC'' Ми група Б Audi Quattro кво да говорим.Легенда.ЗА него казват издуа конглокентите ;) Немлаи опит.Ти имаш повече кат те гледам ч имаш книжка я немаш.***
  • #17
    2 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Немските кухи селяци имат нулев опит в WRC,те в *** си не могат да бръкнат а камо ли кола да направят.Гестаповците са само по пропагандата и измамите.
  • #16
    0 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Не едва ли е разработена от французи обаче сега ще излязат с становището че ето вижте ни с нов автомобил и имаме световен шампион. Само че тоя автомобил 4 сумати и време се състезава като шкода фабиа с2000 коя беше мачкана от пежо докато те бяха в IRC
  • #15
    4 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Прости кухи ***,че в VW не работи нито един немец.Целия екип на Ожие са французи които му поддържаха колата когато караше за Ситроен.Мазните немски селяни само си плащат за масрафа и се надуват без основание.Колата им е разработена на 100 процента от френски екип.
  • #14
    3 rate up comment 2 rate down comment
    До RRE ( преди 10 години )
    А къде са немските резултати във Ф1 като конструктори бре пич!? Колкото до Льо Ман положението том е подобно на това във ВРЦ тази година при липса на конглокенция няма как да не си първи.
  • #13
    9 rate up comment 5 rate down comment
    RRE ( преди 10 години )
    A kade sa iaponskite uspehi v motornite sportove.A da zabravih sled kato toyota hvarli 5 miliarda za 5 godini vav Formula 1 i dpe4eli 5 to4ki,se otkazaha zavvviiinnnnaaagggiii
  • #12
    8 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    честито на феновете на ФВ. Днес ФВ спечелиша ВРЦ шампионата, Онзи ден Ауди спечели ДТМ, Ауди върви като сигурен победител и в сериите Льо Ман. Добра година за концерна.
  • #11
    8 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Не технически има значение но правилата след група Б така са направени че колите да са максимално еднакви просто вече така се развили нещата че разликите са минимални. WRC си е WRC един от най-престижните авто спортове за мен
  • #10
    9 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    ХахА немските заблудени фенове лъскат на статията ХаХа. WRC е смешно в момента. Технически колата няма значение,а само пилота. За това и от VW изчакаха да се откаже Льоб и взеха следващия най-добър след него. Но успеха си е успех, да му е честита титлата на пича и това е :)
  • #9
    3 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Форд се води като Американска фирма не като Немска и форд не са с заводски отбор доставят автомобили на катар спорт. Когато немците направят 8 титли + 3 на пежо можеш да кажеш че доминират