IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volkswagen се връща към дизеловите V10

Новият двигател на германския концерн вече преминава изпитания

Volkswagen се връща към дизеловите V10

Концернът Volkswagen има намерение да се върне към използването на V-образни, 10-цилиндрови дизелови двигатели. Те ще бъдат поставяни не само на модели на марката Volkswagen, но и на автомобили на други производители, които са част от концерна - Audi, Porsche и Bentley, съобщава интернет-порталът Auto55.
Volkswagen се връща към дизеловите V10
Новият дизелов V10 двигател вече е напълно готов и преминава изпитания, като в тях активно участие взима компанията Bentley. Два от нейните модели - Mulsanne и Flying Spur, ще разчитат на този агрегат. Освен на тях той ще бъде поставян и на Porsche Cayenne и Volkswagen Touareg.

Засега не се знае каква ще е мощността на агрегата. За първи път компанията Volkswagen използва 5.0-литров V10 мотор на всъдехода Touareg през 2002 г. Двигателят развива 313 к.с. и 750 Нм въртящ момент. През 2007 г. за версията R50 (на снимката) мощността му бе увеличена до 350 к.с. и 850 Нм. Освен на Touareg агрегатът се поставя и на Phaeton. Немците се отказаха от използването на мотора през 2010 г.

Снимка: Volkswagen

0 от 500