IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Фетел открадна победата в Малайзия

Шампионът не спази заповедите от бокса и постави себе си над отбора

Фетел открадна победата в Малайзия

Трикратният световен шампион Себастиан Фетел (Гер) от тима на Red Bull записа най-срамната победа в кариерата си. Германецът бе най-бърз в Гран при на Малайзия, втори кръг от световния шампионат във Формула 1, но буквално открадна първото място от съотборника си Марк Уебър (Авл).
Фетел открадна победата в Малайзия
Марк Уебър (вляво) остана с каменна физиономия по време на награждаването, а след него тимът на Red Bull отмени традиционното обща снимка на екипа, която се прави след всяка победа, както и празненството.


Още в средата на състезанието Фетел поиска от ръководството на отбора да „отстрани Марк от пътя му, тъй като бил много бавен”. След последната смяна на гуми обаче австралиецът отново бе пред шампиона и от бокса наредиха на двамата да върнат газта, за да могат да завършат състезанието и тимът да запише двойна победа.

Уебър се подчини и започна да пази двигателя и гумите, но Фетел не послуша инструкциите и го задмина малко преди края. Това вбеси австралиеца, който след финала нападна както съотборника си, така и ръководството на Red Bull.

„Както винаги нещата са в полза на Себ – каза Уебър. – Каквото и да се случи, той винаги се ползва с протекциите на шефовете. Много съм разочарован, защото нямах нищо против да се състезаваме на пистата, но се подчиних на това, което ми бе наредено – да премина на икономичен режим на мотора и да пазя гумите.”

Самият Фетел призна, че е проявил егоизъм и се опита да се извини на съотборника си. Шампионът обясни действията си с объркване, а не с умишлено игнориране на нареждането от бокса.

„Не съм щастлив. Мисля, че направих огромна грешка. Трябваше да останем в позициите, в които бяхме. Аз не игнорирах инструкциите, но се обърках в тази ситуация и очевидно отнех преднината на Марк. Сега виждам колко е разстроен. Искам най-малкото да бъда честен и да кажа истината. Знам, че това не му помага особено в момента. Извинявам се на Марк. Резултатът е налице и всичко, което мога да кажа е, че не го направих нарочно. Марк трябваше да спечели", каза Фетел.

Трети в Малайзия финишира Люис Хамилтън (Вбр) с Mercedes, а четвърти неговият съотборник Нико Розберг (Гер). Любопитното е, че в края на състезанието Розберг очевидно бе по-бърз от Хамилтън, но от бокса наредиха на двамата да не се изпреварват, за да могат да завършат. Нико изпълни заповедта, а след финала прие случилото се с усмивка и заяви, че е доволен от постигнатото.

Пети в Малайзия завърши Фелипе Маса (Браз, Ferrari), следван от Ромен Грожан (Фр, Lotus), Кими Райконен (Фин, Lotus), Нико Хюлкенберг (Гер, Sauber), Серхио Перес (Мек, McLaren), Жан-Ерик Верн (Фр, Toro Rosso) и др.

Големият губещ в състезанието се оказа Фернандо Алонсо (Исп) с Ferrari. Още по време на първата обиколка той се удари с Фетел и носа на болида му се счупи. От тима рискуваха и му наредиха да остане на пистата, тъй като започваше да вали и в „скудерията” разчитаха освен носа да сменят и гумите на колата след няколко обиколки. Предницата на болида обаче се разпадна и Алонсо излетя от трасето, което сложи край на състезанието му.

В генералното класиране начело е Фетел с 40 т., следван от Райконен - 31, Уебър - 26, Хамилтън - 25, Маса - 22, Алонсо - 18 и др. Следващият старт от шампионата е на 14 април в Шанхай за Голямата награда на Китай.

Снимка: gpupdate
 

Тагове: red bull
0 от 500
  • #12
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Кума Лиса ( преди 11 години )
    Изключително ми харесаха повечето коментари, радвам се, че все още има истински хора в този сайт.......бях се отчаял!
  • #11
    6 rate up comment 0 rate down comment
    114 ( преди 11 години )
    Незнам дали се сещате, навремето имаше един пилот Педро Диниз.Баща му беше някакъв мулти-богаташ/Пармалат-Бразилия. ..може и да бъркам/ и плащаше на отбора/май беше Минарди/ за да може синчето да кара.Тогава той беше единствения пилот който си плащаше за да кара и това беше мн мн странно.А сега какво?!Май останаха едва няколко пилота които НЕ си плащат за да карат.Всичко останало за просто имена /Пик,Перез,Чилтън..../ които просто се оказват пълни F1 туристи.Та за какво зрелище да говорим тогава
  • #10
    7 rate up comment 2 rate down comment
    груди ( преди 11 години )
    Кофти за Уебър, но пък аман от сметки изаповеди в тоя "спорт". Фетел е очевадно по-бърз и много по-мотивиран, надъхан и борбен. Може и да не беше много колегиално, но виновни са шефовете на отбора с *** им правила. Ако искаш да печелиш ти трябват пилоти като Фетел. Не може да се сърдиш на акулата, че обича кръв, нито на кучето че като види пържола откача!
  • #9
    10 rate up comment 3 rate down comment
    b.b. ( преди 11 години )
    Мисля, че във всяко едно състезание трябва да спечели най-добрият, ако греша ме поправете.В случая спечели не най-добрия, а най-тариката. Ако за вас това е спорта - прееби другарче и му гледай сеира, тогава честито, точно това получихте!
  • #8
    5 rate up comment 1 rate down comment
    До последния анониме ( преди 11 години )
    Прав си, но не забравяй, като питаш кой спечели футболен мач ти казват спечели Манчестър, а не Уейн Руни, във Формула едно питаш кой е първи, а не кой отбор спечели...
  • #7
    5 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Мисля, че във всяко едно състезание трябва да спечели най-добрият, ако греша ме поправете.-----------------------Зависи от състезанието.Когато има отбор и цял екип зад гърба ти,то се слуша това което се нарежда от бокса,а не нещо друго,което ти е хрумнало на теб.Все едно да играеш футбол,някой твой съотборник да е поел топката пред противниковата врата,ти да почнеш да лъжеш съотборника си,да му отнемеш топката и сам да вкараш гол.Ей това се случи вчера.Този спорт не е хвърляне на гюле...
  • #6
    6 rate up comment 11 rate down comment
    стига бе! ( преди 11 години )
    Единственните истински вълнуващи моменти бяха периодите на борба между Фетел и Уебър и Хамилтън и Розберг! И трябва да им благодарим за емоцията. А Марк има да плаща толкова грехове кcм Фетел,че това е най-малкото, което му се е случило.Ако върви така,един ден Фетел може би ще се нареди до двамата велики - Сена и Шумахер. Единственно заради тези двамата са променяли технически регламенти и правилата на съзтезаниятКакво помните от шампиона Вилньов например?Или Хил? Нищо освен скука и сметки.
  • #5
    11 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Мисля, че във всяко едно състезание трябва да спечели най-добрият, ако греша ме поправете. Не мисля, че е редно от бокса да определят кой ще спечели, все пак ние не гледаме състезание на боксове, а на пилоти.Не го харесвам фетел, но показа, че за да спечелиш купата, трябва да се бориш, а не да се подчиняваш като мишка.
  • #4
    18 rate up comment 1 rate down comment
    знаещ ( преди 11 години )
    Ф1 не е това,което беше.Преди имаше тръпка,интрига и беше наистина интересно да се гледа.Сега е само бизнес,игри и сметки.А дрисльовци,като Фетел,опорочават всичко...Няма спортменство,няма уважение към съотборниците,екипа,а какво остава към противниците.Жаден за пари,титли и слава.Това за мен не е спортсменско,а доста егоистично.
  • #3
    16 rate up comment 7 rate down comment
    Sato ( преди 11 години )
    пак показа колко е жалък този малък лигльо. Най-смотаният световен шампион в историята на Ф1, че чак 3 пъти. Абсолютен представител на неговата нация. Това е. От такива надъхани *** е страдал целия свят, а сега най-хубавия моторен спорт.