IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW разработва дизел с мощност 420 к.с.

Двигателят ще дебютира на 5-Series догодина

BMW разработва дизел с мощност 420 к.с.

BMW усилено работи по нова, по-мощна версия на своя дизелов мотор с 3 турбини. Това съобщи изданието Autoevolution, което се позовава на свои източници в баварския концерн.
BMW разработва дизел с мощност 420 к.с.
В момента германският производител разполага с агрегата с индекс N57D30, който развива 381 к.с. и 740 Нм въртящ момент. Тези характеристики обаче явно се струват недостатъчни на някои клиенти на BMW и затова ще бъдат подобрени съвсем скоро.

Причината за промяната е, че този двигател работи съвместно със система за задвижване на четирите колела и това прави автомобила по-тежък. А това намалява динамичните характеристики, въпреки, че оборудваният с този агрегат M550d xDrive ускорява от място до 100 км/час за само 4.3 секунди - едва 0.3 секунди по-бавно от М5.

При новата версия обаче нещата ще бъдат оптимизирани, като благодарение на доработката на мотора и усъвършенстването на трите турбини, двигателят вече ще доставя мощност от 420 к.с. Този мотор ще трябва да дебютира с фейслифта на BMW 5-Series, който ще се появи през 2013 г. Все още не е ясно дали този агрегат ще бъде предлаган на X5 и X6.

Впрочем, вече се видя, че дизеловият агрегат с 3 турбини има сериозен потенциал. Германското ателие Hartge успя да увеличи неговата мощност до 438 к.с., а въртящият момент достигна 850 Нм.

Снимка: BMW

0 от 500