IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Фетел с трета титла след драма в Бразилия

Германецът завърши само с 3 точки аванс пред Алонсо

Фетел с трета титла след драма в Бразилия

Себастиан Фетел (Гер, Red Bull) спечели трета поредна титла във Формула 1, след като завърши на шесто място в последния старт за сезона – Гран при на Бразилия. Конкурентът му за титлата – Фернандо Алонсо (Исп, Ferrari), финишира втори на пистата „Интерлагос” и изостана само на 3 т. от шампиона в крайно класиране. Победител в състезанието стана Дженсън Бътън (Вбр, McLaren).

Фетел с трета титла след драма в Бразилия

Надпреварата на трасето край Сао Пауло бе една от най-драматичните в историята, като на моменти Алонсо се виждаше като световен шампион. Веднага след старта заваля, а стартиралият от четвърта позиция Фетел загуби няколко места и на всичко отгоре бе ударен от Бруно Сена (Браз, Williams). Това изпрати германеца на последно място, докато Алонсо започна да си пробива път напред.

Фетел с трета титла след драма в Бразилия

Колата на испанеца обаче не беше достатъчно бърза да се бори с избягалите напред пилоти на McLaren Люис Хамилтън и Дженсън Бътън. Към тях се присъедини и Нико Хюлкенберг (Гер, Force India). Именно той обаче предизвика катастрофа, която извади Хамилтън от състезанието. От това се възползва Бътън, който натрупа още по-солиден аванс.

Фетел с трета титла след драма в Бразилия

В същото време Алонсо изпревари съотборника си Фелипе Маса (Браз) и излезервтори, докато Фетел се добра до седмото място. Това напълно уреждаше германският пилот. Той все пак се изкачи с още едно място нагоре, след като задмина Михаел Шумахер (Гер, Mercrdes), който финишира седми в последното състезание в кариерата си. Именно Шумахер бе първият, който поздави Фетел след състезанието. Драмата бе пълна в последната обиколка, когато Пол ди Реста (Шот, Force India) разби болида си и колоната финишира, предвождана от кола за сигурност.

Фетел с трета титла след драма в Бразилия

Трети на „Интерлагос” успя да завърши Маса, следван от вторият пилот на Red Bull Марк Уебър и от Хюлкенберг. Място в първата десетка намериха още Жак-Ерик Верн (Фр, Torro Rosso), Камуи Кобаяши (Яп, Sauber) и Кими Райконен (Фин, Lotus).

В крайното класиране Фетел събра 281 т. срещу 278 за Алонсо.Трети е Райконен с 207, а четвърти – Хамилтън със 190. Бътън има 188, следван от Уебър – 179, Маса – 122, и др. При конструкторите Red Bull си бе осигурил титлата по-рано, като в крайна сметка отборът завърши с 460 т. Тимът на Ferrari остана втори с 400, следван от McLaren – 378, Lotus – 303, и др.

0 от 500
  • #15
    3 rate up comment 0 rate down comment
    ДЕ12 ( преди 11 години )
    Галфонсо е най-смешният пилот в историята...Колата му била слаба, гумите виновни, слънцето виновно, дъждът и той виновен...Фетел си е най-добрият!
  • #14
    4 rate up comment 4 rate down comment
    icecream ( преди 11 години )
    Колата не вървяла. Като гледах Маса май само колата на Алонсо не вървеше... отново. На крива ракета космоса и тесен. А единствения който нямаше късмет тази година е Хамилтън. Но от догодина е в Мерцедес така че Фетел няма да има кой знае какъв проблем за 4-та поредна.
  • #13
    3 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Още два сезона,всички пилоти ще са на по 20години !
  • #12
    7 rate up comment 7 rate down comment
    ФР1 ( преди 11 години )
    И защо да е *** Фетел? Момчето е рядко срещан талант - най-младият участник във Формула 1, най-младият пилот, взел точки във Формула 1, най-младият шампион във Формула едно, най-младият трикратен шампион във Формула 1...Някои хора май не могат да губят! След това, което стана на първия завой, момчето стисна зъби и заслужи титлата си.
  • #11
    7 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Само FERRARI....долу Лимонади и Швепсове !!!!
  • #10
    3 rate up comment 2 rate down comment
    thegangstagentle ( преди 11 години )
    Един колега говори за липса на късмет при Хамилтън. Крайно време беше и той да няма късмет, да ви припомня ли какво се случваше два сезона подред на Кими? Райконен е истинската машина във формулата. Честито на Фетел, Алонсо е много добър. И все пак стискам палци на айсмен за втора титла догодина.
  • #9
    7 rate up comment 5 rate down comment
    Защо ( преди 11 години )
    Защо толкова го величаете тоя Алонсо? Вкарайте го в Маруся или в Кейтърам и тогава говорете, че няма кола...Колко пъти Алонсо направи състезание от последното място в колоната до зоната на точките?Да, уважавам го, но няма такова подпиране.Колко пъти Маса го отнася заради тоя бикоборец.Айде престанете.Фетел е шампион,колкото и да ви е тъжно...
  • #8
    8 rate up comment 4 rate down comment
    RS1600 ( преди 11 години )
    BadKid, ти сам го каза:"Ферарито е толкова технологично изостанало на фона на Макларън и Редбул, че просто беше истинско събитие как изобщо додрапа до битка за титлата."С тази кола да се бориш за титлата е огромно постижение, ето затова считам, че Алонсо заслужаваш приза при пилотите. Беше абсолютно безгрешен през целия сезон. Взе всяка една точка, която можеше да вземе, че и 30-40 отгоре...
  • #7
    8 rate up comment 5 rate down comment
    груди ( преди 11 години )
    Алонсо направи максимума, но когато колата ти не върви просто няма как да стане. Ферарито последните 2-3 сезона си е средняшка кола.
  • #6
    12 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    F1 ,без FERRARI е НИЩО,запомни го !!!!!!