IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Nissan със собствена система за паркиране без шофьор

Новата технологията предлага и защита от крадци

Nissan със собствена система за паркиране без шофьор

Nissan използва изложенето за електронни система и информационни технологии CEATEC, което се проведе в американския град Тиба, за да покаже няколко автомобилни иновации. Японците демонстрираха в действие концепта NSC-2015, базиран изцяло на електромобила Nissan Leaf.
Nissan със собствена система за паркиране на автопилот
Машината може напълно сама да паркира в закрито пространство, дори това да е подземен паркинг. Тя самостоятелно изучава обкръжаващата я среда, избира си траектория на движение и намира място за паркиране.

При други автомобилни производители системата работи с ултразвукови сензори, с които машината намира свободно място и сама върти волана, докато водачът натиска газта или спирачката. Технологията на Nissan, носеща името Automated Valet Parking, обаче няма нужда от човек в колата и върши всичко сама.
Nissan със собствена система за паркиране на автопилот
Собственикът на автомобила може да следи неговите действия с помощна на смартфона си, на чийто дисплей излиза схема на паркинга и разположението на колата. Само с една команда водачът може да нареди на автомобила да напусне мястото и да дойде при него, което пести време при търсенето на возилото на огромен паркинг.

Според създателите на Automated Valet Parking, технологията може да се появи в серийно производство до 3 години. Системата прави всичко сама благодарение на вградените в автомобила камери. С тяхна помощ тя предлага и още една услуга – охрана. При опит за кражба автомобилът подава сигнал на собственика си и той може да повика полиция.
Nissan със собствена система за паркиране на автопилот
Освен Automated Valet Parking, Nissan показа и обновена версия на технологията Leaf to Home, чрез която автомобилът може да поддържа електрозахранването в дома на собственика си при спиране на тока заради авария. Тази система вече активно се ползва в САЩ и в някои страни на Европа, тъй като се продава от дилърите на компанията.

0 от 500
  • #2
    5 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Интересното е че китайците вече имат такива серийни автомобили, които не само паркират сами ами можеш да ги управляваш с дистанционо.
  • #1
    18 rate up comment 2 rate down comment
    знаещ ( преди 11 години )
    Браво на Нисан!Поредната новост,която ме изпълва с радост,че автомобилостроенето се движи напред,а не тъпче на едно място,както при някой,които най-вероятно ще откраднат нововъведението и ще си го припишат,като своя разработката,все едно са го измислили и феновете им ще изпадат в екстаз.Радва ме също и това,че наред до Нисан на снимките има най-добрия смартфон: Галакси С3.Невероятен телефон.Моя само дето е син на цвят.