IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Проблеми в Nissan през първото тримесечие на годината

Изглежда проблемите в Nissan са по-остри отколкото се мислеше досега. Фирмата вчера съобщи за намаляване на печалбата за първи път от седем години насам.

Проблеми в Nissan през първото тримесечие на годината
Това е първата проблемна година откакто начело на Nissan е Карлос Госн. Сега той счита, че ще бъдат потребни поне още 12 месеца  докато темпът на производство се възстанови в планираните граници. 

През 2006 г. данните показват, че Nissan среща известни трудности и печалбите изостават спрямо основните конкуренти Toyota и Honda. “Бяхме казали, че това ще бъде трудна година за Nissan. За съжаление, прогнозите ни се оказаха верни,” заяви Госн. 

Според финансистите на Nissan нетната печалба на групата се е понижила с 54% през първото тримесечие на тази година. В същото време, продажбите за тримесечието са се повишили със 7%. 


Затрудненията при Nissan са налице от няколко месеца. Госн вече направи някои промени в мениджмента на фирмата и сам пое ангажимент да се занимава с проблемите на фирмата в Япония. Да напомним, че когато през 2001 г. Госн пое Nissan, японската фирма беше пред банкрут. Сегашните проблеми, макар и сериозни, са далеч по-леки за решаване. Счита се, че Nissan трябва да обнови и подмлади моделовия си ред. Вероятно в него трябва да се появят и хибридни модели, една област където фирмата изостава от Toyota и Honda.

Всъщност Nissan не е единствената фирма с проблеми в Япония. Също за първото тримесечие на тази година и Honda обяви спад в печалбата с 20%, въпреки рекордните продажби за периода. Очевидно японските производители се сблъскват сега с проблемите на идващи от повишените цени на суровините и енергията в световен мащаб.
0 от 500