IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Без ABS на пешеходна пътека

Вижте как се спира автомобил без системи за сигурност

Без ABS на пешеходна пътека

При днешните коли, при аварийна ситуация на пътя, просто трябва да натиснете спирачките, като в същото време може дори да си позволите да въртите волана, за да избегнете препятствието. Системите в колите вече са толкова напред, че могат даже сами да спрат автомобила при опасност.

Ако обаче карате стара кола трябва винаги да сте нащрек, а и да знаете как да я овладеете при критични ситуации. При много от тези машини, когато гумите блокират, тъй като система ABS липсва, колата тръгва да се носи на една страна. В такива случаи трябва да пуснете спирачката, да насочите автомобила, и след това пак да опитате да спрете. В много случаи това действие се повтаря многократно, докато гумите (предимно стари) успят да я заковат на място.

Ето един такъв случай, в който разсеян шофьор на Лада Самара (ВАЗ 21099) показва как се действа при аварийна ситуация.

0 от 500
  • #3
    6 rate up comment 20 rate down comment
    бавареца ( преди 11 години )
    аз не мисля че тоя с ладата показа как трябва да се прави - трябваше по рано да пусне спирачката и по-рано да я натисне пак , и да работи по добре с волана.
  • #2
    18 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Много добри реакции на шофиора! Но проблема е в това, че спирачната сила на колелата се различава и затова занесе така, доколкото виждам предните колела не бяха извъртяни на ляво, а по-скоро надясно за да коригира занасянето. Аз съм карал доста време Пежо 405 88-година без система за спиране и никога не ми е правило такъв номер на сух път!
  • #1
    52 rate up comment 1 rate down comment
    Случайно минаващ ( преди 11 години )
    Ладата не мисля, че се движеше с повече от 40-50 км/ч, а пешеходеца изхвърча без дори и да погледне - чиста проба самоубиец. Евала на шофьора - професионалист, който се измъкна от почти неспасяема ситуация. Мисля, че 99% от шофьорите, в аналогична ситуация, с налогичен автомобил, биха закачили, я пешеходеца, я колите в насрещносто, я паркиралите ...