IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кръгово та свят да ти се завие

Едно от най-сложните кръстовища в света е във Великобритания

Кръгово та свят да ти се завие

Едно от най-сложните, поне на пръв поглед кръстовища, се намира във Великобритания. Това е Magic Roundabout край град Суиндън и е построено през 1972 г. А през 2009 г. официално бе обявено за "най-плашещото преминаващите кръстовище във Великобритания". Ето как изглежда схемата за преминаване:
Кръгово та свят да ти се завие
Ясно се виждат 6 улици, които вливат в кръстовище, състоящо се от цели 6 кръгови движения, в които шофьорът може да си докара доста неприятности, ако не гледа знаците и не внимава за пътната маркировка.

Ето и какво предупреждение са поставили властите по подстъпите към Magic Roundabout:
Кръгово та свят да ти се завие
Всичко май е ясно и това се вижда от тази снимка, направена от птичи поглед. От нея личи, че британците спокойно се ориентират в обстановката и минават през кръговите без особени проблеми.
Кръгово та свят да ти се завие
В столицата на Русия - Москва, също има подобно кръстовище, което може да изправи косите на мнозина. Това е "Таганския Площад", където неопитният водач или този, който не е минавал през него, трудно може да се ориентира. Движението изглежда просто хаотично.
Кръгово та свят да ти се завие
Като цяло проблемите с преминаване през подобни кръстовища всеки решава по различен начин. Много от шофьорите прибягват до услугите на електронни устройства, някои от които показват на шофьора напълно реалистична картинка с указание за нужното направление, като се появява всеки път, когато автомобилът се доближи до кръстовище например.
Кръгово та свят да ти се завие

Още по темата:
Кръговото движение - кошмар за американците

0 от 500
  • #14
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    minaval sym rpez nego - nishto osobenno, zashtoto ne e chak tolkova natovarenov s trafik. A za tozi koito plue po shofiorite v UK - molya da obyrne vnimanie na statisikata i togava da govori. Tuk ima pyti pyti poveche koli i mnogo poveche dvijenie, a zaginalite sa kolkoto v BG. Vseki sam da si pravi izvodite.
  • #13
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Wane ( преди 11 години )
    Относно конкретното кръгово на мен ми се вижда добра идея и ако помислите малко, организацията му е доста логична. Също така в случая е било 15 пъти по-евтино да се изгради това, вместо някой пътен възел на две нива. Друг е въпроса, че възрастните шофьори (каквито има не малко в Англия) схващат малко по-бавно и за тях сигурно е ад това място, демек става спорно доколко е добър замисълтът му.
  • #12
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Wane ( преди 11 години )
    Съгласен съм с Иво по отношение на организацията. Движението в УК е супер логично и карането е много лесно. Културата на пътя също е на високо ниво. Аз примерно се притеснявах първите 2-3 пъти като се наложи да карам там как ще се оправя с обратното движение, но не съм има абсолютно никакъв проблем. За сметка на това сега съм в Германия и движението тук е в пъти по-кофти и пътната организация на много места води до кофти ситуации (ако минаваш от там за пръв път).
  • #11
    9 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Ами смисълът е, че би трябвало да поеме 2 пъти повече трафик, понеже има два кръга на движение - единя по часовниковата, а другия обратно на часовниковата стрелка. Представи си сега 6 улици и всеки се вре да влезе в еднопосочен кръг. Какво се получава? Ами просто Уотсън - големи задръствания и псувни.
  • #10
    8 rate up comment 0 rate down comment
    Иво ( преди 11 години )
    Не отричам, че ми убягва смисъла на точно това кръстовище. Може да са оправдавали европейски помощи! :)
  • #9
    8 rate up comment 2 rate down comment
    Кико ( преди 11 години )
    До 321321:Хахахах- кратко, но точно казано.
  • #8
    15 rate up comment 2 rate down comment
    321321 ( преди 11 години )
    Чудя се защо не са направили едно голямо кръгово, а са сътворили тая чикиа
  • #7
    8 rate up comment 0 rate down comment
    Иво ( преди 11 години )
    Не искам да обидя никой, но в Англия организацията на движение е прекрасна в сравнение с всички други държави, където съм карал. Смъртността в момента е най-ниската в Европа и това до голяма степен се дължи на кръговите. От януари всекидневно съм участник в това натоварено движение и не съм видял една катастрофа! А карат винаги с максимално разрешената скорост.
  • #6
    13 rate up comment 0 rate down comment
    Стефчо ( преди 11 години )
    Как ли кмета на Варна не го е видял до сега за да го внедри и този челен опит ! Софиянци могат да вземат пример от този велик българин по изграждане намодерна инфраструктура - на отсечка от 1 км. 3-4 сфетофара и едно кръгово, никой ли не го иска,ще го дадем без пари / пари той си спечели през предишните мандати /?
  • #5
    12 rate up comment 0 rate down comment
    1! ( преди 11 години )
    Ако са поставени коректно знаците и не се пести от маркировка би трябвало да няма проблеми, но определено това си един вид невралогична точка и предпоставка за катастрофи! Не всеки е толкова схватлив.