IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Proton обмисля раздяла с Lotus

Над британската марка отново надвиснаха черни облаци

Proton обмисля раздяла с Lotus

Поредната британска автомобилна марка има сериозни проблеми. Бъдещето на Lotus отново е застрашено, въпреки че от 15 години тя има чуждестранен собственик. Малайската компания Proton купи Lotus през 1996 г., но сега обмисля да се раздели с производителя на спортни автомобили заради слабите му финансови резултати.

След като бяха закупени от азиатската компания, англичаните представиха няколко модификации на Elise, първият си нов модел 12 години – Evora (на снимката), както и пет концепта, които бяха показани на изложението в Париж през 2010 г. Интересът обаче е слаб и собствениците на Proton обмислят какви мерки да вземат.

„Идеята за продажба не е лишена от смисъл – призна един от главните инвеститори в Proton Ган Пенг. – Не очакваме ситуацията да се измени през тази и през следващата година, така че трябва да се вземат мерки. Proton и Lotus явно не са добра двойка. Те се изявяват в съвсем различни сегменти и не си подхождат. Както от гледна точка на продукцията, която предлагат, така и от географското си положение”.

Интересното е, че акциите на Proton продължават да растат, въпреки слуховете за евентуална раздяла с Lotus. Помолен за коментар генералният директор на британската марка Дани Бехар бе лаконичен: „Единственото, което можем да направим, е да следваме с бизнес-плана, който одобрихме. Без финансовата подкрепа на Proton няма да оцелеем”.
 

Тагове: lotus proton
0 от 500
  • #4
    1 rate up comment 0 rate down comment
    reventon ( преди 12 години )
    dano stupqt za posledno na kraka dokato izlezat novite modeli..ina4e 6te si zamine edna strahotna marka
  • #3
    2 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    Проблема на Лотус е че се опитват да бъдат екзотична марка, но за си позволиш да си екзотична марка трябват много качества, каквито притежават марки като Ферари, Ламборджини, Порше, Астън Мартин, Бентли, Бугати.. В случая Лотус е направен единствено да дава удоволствие от спортното шофиране, кола за ценители, но със много висока цена, ограничен тираж, все неща които, както написах, трябва да си уникален за да печелиш от това. Е Лотус не са чак толкова уникални като изброените по-горе марки.
  • #2
    3 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    Хюндай и КИА са световни марки, които имат модерни коли, от останалите само Протон биват , и ТАТА донякъде-имат нишови пазари. Но китайските ментета не струват.
  • #1
    5 rate up comment 2 rate down comment
    Жалко ( преди 12 години )
    "Поредната британска автомобилна марка.." Жалко , че бъдещето принадлежи на марки като Proton,Hyundai,Geely ,Tata,Byd ,Kia и подобни. Но не може да се избяга от това.