IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mini - хеттрик

Теранова заряза Дакар по невиждан начин. Николаев получи червен картон след катастрофа. Ал-Атия отново най-бърз, но се повреда.

Mini - хеттрик


Кшищоф Холовчиц (Mini) спечели първата си етапна победа в Дакар. Полякът, който е добре известен с успехите си в нашето рали Албена бе най-бърз в петия етап от Чилечито до Фиамбала. Триумфа му го отведе на второ място в генералното класиране, на 4:18мин. след легендата от Дакар, Стефан Петерхансел.

За петте етапа до момента Холовчиц пропусна на два пъти да се запише сред победителите: в Санта Роса бе изпреварен от руснака Новицки, а в Сан Хуан от Нани Рома (Исп). Той продължи да е последователен и бърз и усилията му бяха възнаградени. Още преди началото полякът каза, че няма да се даде на деветкратния победител Петерхансел.

Общо пет от първите шест автомобила, финиширали във Фиамбала бяха Mini от тима на X-Raid. На четири минути след Холовчиц завърши Петерхансел, а на още толкова след французина са Рома и Новицки. Така първите три места в генералното подреждане бяха окупирани от пилоти на Mini.

След Петер и Кшищоф е испанецът Нани Рома. Триумфът вчера можеше да бъде за Hummer. Роби Гордън и Насер Ал -Атия, обаче продължават да търпят възходи и падения. Гордън завърши етапа втори, само на минута зад Холовчиц и продължава да преследва минитата, с 4-то място в генералното класиране. Що се отнася до Насер Ал Атия, той постигна най-добрите междинни времена в етапа и показа, че е убийствено бърз. На втората контрола обаче спря заради счупена тръба на входа на радиатора му, вследствие, на което мотора започна да прегрява. Той сега е на осмо място класирането, но това не означава, че катарският пилот няма да продължи да дава най-доброто от себе си.

Орландо Теранова (Toyota) също бе сред най-интересните претенденти, особено след второто му място в четвъртия етап. Въпреки това аржентинецът направи сеира зад кулисите (в бивака). Той върна уредите за навигация и безславно се отказа от състезанието. Причината е пререканията и кавгите с неговия навигатор Анди Гриййдър. Доскоро Анди бе мотоциклетен състезател и си партнираше с Роби Гордън.

„Никога не съм виждал подобно нещо, той е просто луд ", обяснява Жан-Марк Фортен, шеф на тима Оverdrive. За да участва в Дакар, Теранова и екипът му са похарчили стотици хиляди долари (минимум 400 000) от лични средства и спонсори и ги пропиляха просто така, с лека ръка. Подобни премеждия за сега не се очаква да има с другия пилот на Toyota Жинел де Вийерс, който въпреки, че изгуби 15 мин. в дюните се закрепи на четвърто място в генералното класиране, на 21 мин, след Петерхансел.

Най-оспорвана вчера, както и от началото на ралито бе битката при камионите и в частност между Жерар де Рой (Iveco) и Алеш Лопраис (Tatra). Де Рой спечели етапа с 14 сек. пред чеха.

С разлика от минута зад тях финишираха Мики Биазион и Ханс Стейси. В генералното класиране тези екипажи са в разлика от 13 мин., като след тях идват трите камиона Kamaz на Ардавичус, Каргинов и Мардеев.

Къде е Николаев ли? Той бе отстранен от състезанието заради неспортсменско поведение. На четвъртия етап, Николаев застигна автомобилът с номер 410 и предприе изпреварване. То обаче завърши с удар на джипа отзад, изхвърляйки го в канавката. В края на етапа Николаев дори направи искане до журито да му бъдат приспаднати 11 мин., лъжейки, че е помагал на удареният от него автомобил. А истината е, че след катастрофата Николаев отпраши към финала, без да окаже помощ.

0 от 500
  • #13
    3 rate up comment 0 rate down comment
    No_Name ( преди 12 години )
    за бунаците който ми писаха по-долу http://***.filesonic.com/file/syRKFo8/FreeSportsDownloads_DAKAR.2012.ARGENTINA.CHILE.PERU.HDTV.720p.DIA.1.part2.rarтова исках да гледам най-интересното случило се през определен ден от натпреварата ,толкова ли е сложно ?!?!?!?!
  • #12
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Ime ( преди 12 години )
    Propov тамън сам се набута."Ама тука повечето не сме богати лентяй и за нас е безсмислено"Повечето пич, само че извън това повече има хора, които могат да си го позвоят. Аз не мога, чистосърдечно си го признвам, но това не значи, че няма хора, които могат.Например знам, че в момента там има българин, който минава по трасетата със собственият си джип. Не е участник в състезанието, прави го за удоволствие.Повечето не е равно на всички, разберете го най- сетне.
  • #11
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Propov ( преди 12 години )
    А ти Ime ходил ли си да го гледаш на живо!?И кво смяташ да му гледаш на живо точно?Ако случайно нямаш въртолет можеш да се цопнеш някъде на едно единствено място и да ги видиш един единствен път.И за тая гледка ще пътуваш през девет планини в десета и ще похарчиш три торби пари.То ако парите ти не са мъчени и времето ти не ценно-тръгвай!Ама тука повечето не сме богати лентяй и за нас е безсмислено.Аз бих отишъл да гледам писта или рали,ама да ходя на оня край на света,че да седя на горещия пясък
  • #10
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Ime ( преди 12 години )
    Но наме и аз искам да знам, ама като имказах, че не живея в България, а ТВто то ползвм само за поставка- натряскаха ми минуси... Не мжах да разбера причината- че не гледам телевизия или че не живея в България...Пич, а ти що си мислиш, че е толкова трудно да идеш да го гледаш не ми стана ясно...
  • #9
    3 rate up comment 1 rate down comment
    До No_Name ( преди 12 години )
    Ела,аз ще ти ги изиграя!Така реални ще ги пресъздам,че накрая пясък в гащите ще имаш!!! .... ходил на живо да ги гледа!Ами *** ве,хеликоптера ли ти се счупи???
  • #8
    4 rate up comment 1 rate down comment
    No_Name ( преди 12 години )
    някой знае ли от каде може да се изтеглят етапите за отделните дни ,че тая година немога да отида да го гледам на живо :(
  • #7
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Пешо картагенеца ( преди 12 години )
    Първите двама дето оплюха "българина" Николаев и всички българи само доказаха, че поне те са част от тези сънародници по които плюят. Разбрали недоразбрали и вече изляха кофата с помия, а се оказва че Николаев всъшност не бил българин. Сигурно ако скандала с Теранова беше станал с българин пак щеше да има умници, които да кажат - ето това само при нас го има. Е да ама не - има го и при другите.
  • #6
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    "Ал-Атия отново най-бърз, но се повреда." xxixixxaxaaxaxa ko se povreda?
  • #5
    7 rate up comment 0 rate down comment
    da ( преди 12 години )
    bulgarite na Dakar sa Vachkov i Cenkov , toja Nikolaev e rusnak .... molia spestete si prostashkite komentari otnosno bulgarskia mantalitet
  • #4
    9 rate up comment 1 rate down comment
    Ime ( преди 12 години )
    В списъка на ралито открих 2ма Николаев-ци- единият с камион, другият с кола. И двамата руснаци.Донякъде вина има аутомедиа, че не са уточнили, ясно самите те не са знаели и ги е мързяло да проверят.Ама и вие бързате като палета пред майка си да плюете сънародниците, без да имате информация...