IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Дакар 2012 - Ценков финишира на буксир

Българите продължават в рали Дакар след петия етап. Братя Патронели застигнаха Мафей, а Кома и Депре се откъснаха недостижимо.

Дакар 2012 - Ценков финишира на буксир


След трудностите за Младен Вачков в четвъртия етап българинът стартира устремно във вчерашната част от Дакар, която отведе кервана до Фиамбала. Състезателния маршрут бе съкратен, заради лошите атмосферни условия, но белите дюни и трудната навигация останаха като изпитание за участниците.

До средата на състезателния етап Вачков се движеше малко зад “златната среда” в клас АТV, но очевидно се е наложило да окаже помощ на съотборника си и шеф на отбора Ценков, който се оплака от проблеми с работата на двигателя. По информация от тима Вачков е добутал Петър, за да се зачете финала му в петия етап. До последно системата в сайта на организаторите не даваше информация за класирането на Ценков, а Вачков е на 16-та позиция във временното генерално класиране, след като вчера е дал 13-то време, на 2:40 часа от победителя в класа Маркос Патронели (Арж.).

По-големият Патронели премина етапа за по-малко от 3 часа, изпреварвайки брат си Алехандро с 1:50 мин и лидера в генералното класиране Томас Мафей (Арж.) с 2:45 мин. Въпреки двойната победа на братята, Мафей остана начело, но само на 35 секунди пред миналогодишният победител Алехандро.

След финала Маркос сподели:”За момента не мислим за победа. Знаем, че в Чили ще е много трудно. Караме ден за ден, докато завършим етапа и след това мислим за следващия ден.”

При мотоциклетистите “извънземните” пилоти на КТМ, Депре (Фр) и Кома (Исп.) продължиха двубоя помежду си, далеч пред преследвачите си. Този път етапната победа бе за французина, с което той увеличи аванса си на близо 10 мин. Кома завърши втори на 1:40 мин. след него, но не се е отказал да дублира успеха си като победител в Дакар.

Изненадващо трети и четвърти финишираха съответно, испанецът Хуан Бареда и словакът Стефан Свитко. Така Бареда мина с 14 места напред до 30-та позиция, а Свитко влезе в топ 10.

Хелдер Родригес (Yamaha) остана на трета позиция в генералното класиране, но на 48 мин. след Кома. Португалецът имаше проблеми с навигацията. На минута след него е чилийската звезда Лопес – Челеко (Aprilia)

0 от 500