IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Дакар - Петерхансел отново начело

Стефан Петерхансел оглави класирането при автомобилистите, след 4-ия етап. Ал-Атия бе недостижимо бърз, но закъса преди финала.

Дакар - Петерхансел отново начело


Деветкратният победител от рали Дакар Стефан Петерхансел се върна в челото на генералното класиране, след края на четвъртия етап (326 км. от Сан Хуан до Чилечито) , но това стана заради проблемите на победителя от 2011 Несер Ал-Атия. Петерхансел (Mini) даде най-доброто време, изпреварвайки с по 6 мин. двата автомобила на  Toyota, управлявани от аржентинеца Орландо Теранова и южноафриканеца Жинел де Вийерс. Французинът тръгна пети в етапа, с пасив от 2,40 мин. след като предишния ден трябваше да сменя на два пъти гуми, но сега имаше повече късмет.

Етапната победа изведе Петерансел на първа позиция, а на 5,41 мин. след него вече е Де Вийерс (Toyota) и на още минута по-назад испанецът Нани Рома (Mini). Рома стартира първи, но бе застигнат и се отзова трети в общото подреждане. Кшищоф Холовчиц, който бе начело в генералното класиране изгуби 10-ина минути и завърши пети, което го срина на четвърта позиция, на 8 минути след Петерхансел.

Най-драматично се развиха нещата за двамата пилоти на Hummer - Роби Гордън и Насер Ал-Атия. Катарецът демонстрира отново уникалната си бързина. Той постепенно увеличаваше преднината си пред французина, като на моменти бе с повече от 2 минути пред него. Ако бе запазил този аванс той щеше да е в най-лошия случай на второ място в генералното подреждане. На 40 километра преди финала на 330 километровия етап се появиха механични проблеми с колата. Той ги отстрани, но изгуби 15 мин. Малко по-късно пък се притече на помощ на неговия съотборник и шеф на тима Роби Гордън, който имаше поредица от премеждия през деня. Така Ал-Атия завърши седми, но дефицитът му от 6 мин., който бе започнал да топи вече нарасна на повече от 30 мин. Роби Гордън се срина от втора на пета позиция в генералното подреждане, на 17 мин. от Петерхансел.

Днес деветкратния шампион ще поведе колоната в един от неприятните за него етапи Чилечито - Фиамбала. Петерхансел призна, че от тактическа гледна точка не би желал да е първи в този етап. Той очевидно си спомня как миналата година, като пилот на BMW едва не се преби, скачайки в една суха река. Тогава Стефан се прости с шансовете да се бори за челно класиране през 2011. Вече започват белите дюни, а бурите в района може да са допълнителен фактор, който да затрудни пилотите. Най-важна ще е навигацията. Общата дължина на петия етап е 440 км. От тях специален етап за автомобилистите ще са 180 км., а за АТV и мотори 265.

Предстои обзор за останалите класове.

0 от 500