IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

2011 г. постави рекорд по продадени автомобили

Близо 75 млн. нови коли и камиони бяха купени в целия свят

2011 г. постави рекорд по продадени автомобили

Световната автомобина промишленост постави рекрод през завършватаща 2011 г. Независимо от опустушителното земетресения в Япония и финансовата криза, най-вече в еврозоната, продажбите на лекотоварни автомобили и камиони стигнаха до 75 млн. бройки.

Тези данни изнесоха експертите от агенциите за анализ IHS Automotive и LMC Automotive (бивш JD Power Automotive Forecasting). Според техните прогнози ръстът на световния автомобилен пазар през 2011 г. ще се увеличи с 4%.

Най-сериозно е увеличението в страните от Източна Европа, в това число Русия и Турция. Сериозен ръст на продажби регистрира и Южна Америка. Най-голяма динамика обаче показва възстановяващият се от кризата пазар в САЩ – 9% увеличение в сравнение с 2010 г. За другия голям пазар – Китай, ръстът на продажби е 5%. На обратния полюс е Япония, където след земетресението продажбите са паднали с 20%.

Според прогнозите на експертите концернът Volkswagen ще стане №1 на пазара още тази година, като ще изпревари съперниците си Toyota и General Motors. VW Group си постави тази цел за 2018 г., но я изпълнява доста по-рано най-вече заради природното бедствие в Япония, което се отрази доста сериозно на Toyota и нейното производство. Азиатците обаче успяха бързо да се възстановят и дават заявка да си върнат позициите още през 2012 г.

Тагове: toyota volkswagen
0 от 500
  • #1
    18 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    Значи и аз съм в статистиката на тези 75млн.бр.продадени нови автомобили.Дай Боже всеки му да кара нов или по-нов автомобил.ФВ дръпнаха напред заради китайския пазар и най-вече заради земетресението в Япония.Сега е време и да си оправят качетвото на колите,защото то е просто безобразно.А дано,ама надали...