IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

ЗАВРЪЩАНЕТО НА СКОРПИОНА

Исторически сцени от автомобилни състезания на големи плазмени екрани, сътрудници облечени в червено и бяло, носещи на вратовете си дебели вериги с хромирани фигури на скорпиони, два невероятни спортни автомобила - добре дошли на щанда на Абарт в Женева.

ЗАВРЪЩАНЕТО НА СКОРПИОНА
Марката на „пълната газ" се завърна! Изглежда, че Фиат отново е на правилния път. Най-важните модели са обновени и вече са на пазара, числата изглеждат добре и са в зеления сектор, значи е дошло времето да се отдели повече внимание на детайлите, които носят имидж. Например на автомобилните спортове или на спортно облагородените адреналинови автомобили. Именно с тази цел италианците реанимират сега легендарната марка Abarth, име, което отекваше като гръмотевица в кръговете на моторните спортове през 50-те и 60-те години. Автомобилите с лого - скорпион сега са на път да се завърнат с пълна сила. През септември на пазара излиза първият обновен модел на Abarth - Grande Punto. Именно такъв е и експонатът изложен сега в Женева. Автомобилът „носи на въоръжение" 1.4 литров турбо бензинов мотор със 150 к.с. Междувременно стана ясно, че ще има и още една по-остра версия със 180 к.с. Това означава двойно повече конски сили в сравнение със серийния модел на Пунто, което вече е добра традиция на марката Abarth. Защото през 1958 година фирмата предложи на пазара версия Абарт на Фиат 500, която разполагаше с 26 к.с. И развиваше максимална скорост от 118 км/ч, докато серийният Фиат 500 имаше 13 коня и таван на скоростта от 85 км/ч.Освен всичко друго, още преди да са тръгнали по европейските улици новите модели на Абарт, спортната дивизия на Фиат се включи в италианския рали шампионат и в Междуконтиненталното рали предизвикателство (Intercontinental Rallye Challenge) с хитовия Grande Punto Abarth S 2000 със задвижване на четирите колела и 270 к.с., а автомобилът спечели 3 титли. Карл Абарт е роден през 1908 година във Виена и първоначално натрупал известност като мотоциклетист. Тогава той спечелил облог, свързан със състезание срещу Ориент Експрес. Множество контузии го принудили да прекрати кариерата си през '39 година, след което емигрирал в Италия, прекръстил се на Карло и през '49 година основал фирмата Abarth & Co.През октомври 1965 година самият Карло Абарт сяда още веднъж зад волана на Fiat Abarth 1000 Monoposto Record Class G със 105 к.с., с който на пистата Монца лично поставя два нови световни рекорда за ускорение на ¼ миля и на 500 метра. 57 годишният тогава Карло Абарт се подложил на диета преди скоростния експеримент и успял да свали 30 кг. Логото скорпион на Абарт идва от зодиакалния знак на австро-италианеца, а сега женевското послание на Фиат е, че Скорпионът отново е тук.
0 от 500