IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Всички нови коли в Европа вече задължително са с ESP

Решението влезе в сила от 1 ноември тази година

Всички нови коли в Европа вече задължително са с ESP

Европа направи още една крачка към подобряване на безопасността по пътищата. От 1 ноември 2011 г. всички транспортни средства, които се произвеждат на Стария континент задължително трябва да бъдат снабдени със стабилизиращата система ESP (Electronic Stability Programme). Това бе обсъждано често в Комисия по подобряване на движението по пътищата към Европейския съюз през последните 2 години, но решението стана факт в сряда.

Първата Electronic Stability Programme бе разработена в началото 90-те години на миналия век от немската компания Robert Bosch GmbH. Серийното поставяне на ESP започна през 1995 г. Според ръководителя на компанията Вернер Шрут „ESP може да предотврати до 80 процента от инциденти, възникнали след поднасяне на автомобила”. Той допълни, че според плановете на Bosch до края на 2013 г. всеки втори нов автомобил на планетата ще бъде снабден с ESP.

0 от 500
  • #9
    4 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    Тъкмо се чудих как така в Ъп има серийно ЕСП, а климатикът и оборотомера се доплаща, а то тойота нямала в айкю, пежо, форд и др.
  • #8
    9 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    Хаха даже и мъника iQ също не предлага ESP срещу доплащане... явно тойота живее в 1991 година xD
  • #7
    6 rate up comment 2 rate down comment
    бб ( преди 12 години )
    Сега ще се направя на умник и ще кажа че може. Замислям се колко ли ще струва и си казвам че все ще е по-малко от глобата, която биха им наложили за нарушаване на законите на ЕС. Все пак става въпрос за непродадени коли във фирмените шоуруми, които по правило си има фирмен сервиз. Какъв е проблемът да се пратят нужните сиситеми за 5-6 коли в шоурума и в собствения им сервиз да ги монтират!? Датчиците са от АБС-а, помпата също, остава един контролен модул да монтират. То голямата сложнотия!
  • #6
    10 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    За мен тойота изгоря, защото за някои модели даже не прадлага ESP...??? Все пак сме 21 век, провери ценовата листа на новия ярис и ще видиш че ESP не може да се поръча - просто го няма за този модел!?
  • #5
    9 rate up comment 10 rate down comment
    TURBO ( преди 12 години )
    Айде сега потребителите на кия/хуйдай да си кажат колко от тях имат ЕСП :-)Няма Ф О Р Д без тази "екстра" от 7 години насам!Мамка ви и прасе бе корейчета!
  • #4
    8 rate up comment 0 rate down comment
    Manoel ( преди 12 години )
    Най-вероятно в Ловеч имат автомобили, които са произведени преди 1ви Ноември както и повечето производители. Няма как на тях да им се сложи ESP.(И ако някой умник реши да каже, че може, да се замисли колко пари ще излезе пак да се върнат тези автомобили, за да им се постави системата.
  • #3
    8 rate up comment 3 rate down comment
    до 66 ( преди 12 години )
    Това показва, че ние не мислим, че сме в Европа или мислим отново, че можем да заобиколим закона
  • #2
    22 rate up comment 7 rate down comment
    55 ( преди 12 години )
    VW изгоряха!
  • #1
    14 rate up comment 0 rate down comment
    бб ( преди 12 години )
    Браво, добре е това, че системи за сигурността, които подобряват и пътното поведение стават задължителни. То се знаеше отпреди няколко месеца това де. Само не ми е ясно, защо за нашите коли, произведени в Ловеч ESP е опция!? Ето: http://***.greatwall.bg/models/details/c10