IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Всички нови коли в Европа вече задължително са с ESP

Решението влезе в сила от 1 ноември тази година

Всички нови коли в Европа вече задължително са с ESP

Европа направи още една крачка към подобряване на безопасността по пътищата. От 1 ноември 2011 г. всички транспортни средства, които се произвеждат на Стария континент задължително трябва да бъдат снабдени със стабилизиращата система ESP (Electronic Stability Programme). Това бе обсъждано често в Комисия по подобряване на движението по пътищата към Европейския съюз през последните 2 години, но решението стана факт в сряда.

Първата Electronic Stability Programme бе разработена в началото 90-те години на миналия век от немската компания Robert Bosch GmbH. Серийното поставяне на ESP започна през 1995 г. Според ръководителя на компанията Вернер Шрут „ESP може да предотврати до 80 процента от инциденти, възникнали след поднасяне на автомобила”. Той допълни, че според плановете на Bosch до края на 2013 г. всеки втори нов автомобил на планетата ще бъде снабден с ESP.

0 от 500
  • #19
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    Миризма, провери си очилата. В двете ценови листи не присъства думата esp! Но нека да приемем че казваш истината. Кой балък ще си купи ярис за 29 хил лева..??! За тези пари се взима лимузина, която е класи над малките коли! Но тойотките явно още живеят в миналия век!
  • #18
    2 rate up comment 2 rate down comment
    ( преди 12 години )
    При новия Ярис VSC (ESP) се появява чак при ниво Speed за 28.390 лева.....
  • #17
    3 rate up comment 2 rate down comment
    ( преди 12 години )
    Аз по твоя препоръка погледнах сайта на тойота, при Айго VSC (ESP) струва 980 лв.Що се пънеш неподготвен, друже?
  • #16
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    Идеално за ВАГ.Сега имат идеалната причина да си вдигнат и без това достатъчно високите цени.
  • #15
    2 rate up comment 2 rate down comment
    TURBO ( преди 12 години )
    http://kia.bg/web/files/documentation/4_price_list.pdfdosta smeshno e da te karat da doplashtash 1200 lv za neshto, koeto tryabva da e standart..
  • #14
    10 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    Специално за ВАГините да ги накарат 4 ел.стъкла да имат,АБС също,СД-радио,спирачен асистенти,климатик,жапка и т.н.Да ги накарат тези *** да имат някакъв стандарт,а не да продават кола гола,като пушка в стандартната версия на цена по-висока отколкото другите.Веднъж щях да падна,като четох една брошура и в листата с екстрите имаше допълнителни за жапка,СД и ел.стъкла които са безплатни на промоция.Климатика се доплащаше естествено.Смях в залата.
  • #13
    4 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    За ***,който твърди,че Ярис и iQ нямали ESP нека влезе в сайта на марката за която държава иска и да погледне какво имат и двата модела в стандартното си оборудване!Това наистина трябва да си изключително *** да го твърди някой.Та те имат нещо повече от ESP.Който не вярва да погледне системите им за безопасност.Къде са немските каски.Гъде са ВАГините.Май ще страдат!Дано ги накарат и други работи задължително да слагат,а не да доят само клиентите си,докато при други това са стандарт.
  • #12
    4 rate up comment 4 rate down comment
    blah ( преди 12 години )
    хехе синьото е авди а червеното - бмв
  • #11
    18 rate up comment 0 rate down comment
    /// ( преди 12 години )
    Дали ще караш в града, на село или на ливадата пред вас няма значение. Дали ще караш кола с 50 или 150 коня пак няма значение. ESP е направено за да увеличи сигурността на автомобила пътя без значение къде се намира той.
  • #10
    4 rate up comment 10 rate down comment
    бехи ( преди 12 години )
    за какво ти е ЕСП на кола 70 коня, която ползваш като цяло само в града. И разликата между есп и есп е огромна. Ще се намери сега некоя псевдо фирмица, да направи едно много евтино есп, дето колко помага, толко и пречи.