IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Не сме подготвени да караме бързи коли по бързи пътища

"Ако това нещо не се промени през 2013 година ни чака бум на загиналите по магистралите", смята експерт.

Не сме подготвени да караме бързи коли по бързи пътища


"Българинът не е подготвен да шофира съвременните бързи автомобили по бързи пътища", обяви председателят на Асоциацията на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов в интервю пред БТА.

Според него голям пропуск в момента е, че автошколите не дават обучение по автомагистрала.

"Ако това нещо не се промени през 2013 година ни чака бум на загиналите по магистралите", смята Иванов.

"Държавната комисия по безопасност на движението предвиждаше още през 2009 г. да имаме нов закон за движението по пътищата. Вече сме 2011 г. и такъв все още няма, а и никой не си мърда пръска това да се случи", допълни Иванов.

По думите му България изостава тотално от начина, по който се изпитва в Европа - в извънградски и магистрални условия.

През 2013 година според поетия от правителството ангажимент ще имаме още две завършени магистрали и една в процес на отваряне. Това означава, че ще имаме и няколко бързи пътища с по три или четири скоростни ленти за движение, които ще се доближават до възможността шофирането по тях да бъде като по автомагистралите, отчете Иванов и продължи:

"И ако ние тези хора не ги изкараме поне един или два пъти на такъв участък от пътя и те не усетят скоростта на движение с над 120 км/час, възможността за пътнотранспортно произшествие при такава скорост и начина, по който се изпреварва, в утрешния ден, когато тези бързи автомобили навлизат все повече в съвремието ни, реакциите на шофьорите няма да са адекватни".

От името на цялата гилдия Иванов изрази категоричното си несъгласие с билбордовете по магистралите и пътищата на България и най-вече с тяхното съдържание, което разсейва шофьорите и е причина за много от жертвите.

"Така дилемата какво да гледа човек на пътя - "хубавата разголена гръд или дупката на пътя", остава неразрешена. А попадането в дупката прави нещата фатални", коментира Иванов.

Още новини от Dnes.bg

0 от 500
  • #48
    0 rate up comment 0 rate down comment
    passatora ( преди 12 години )
    Abe toq e ebati balaka!Mnogo me draznat takiva!Vse edno ne jiveqt v BG teq!I Az moga da kaja ,4e novite 6ofiori sa bala4eta ama nema da sam napalno prav,za6toto sam vijdal i otrakani 6ofiori da pravat potresi po pati6tata ,a za povedenieto na 6oferite po magistralite pi6e dostata4no v pravilnika spored men!
  • #47
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Пича ( преди 12 години )
    Адаш,живея от доста време в чужбина. Това за което говориш ми е до болка познато.Не знам защо си се върнал, но у нас (вас) в БГ едва ли е най-доброто място за живеене.Както и да е. Хората са казали:Всяко зло за добро.Може пък нещата някой ден да се оправят.Дано!Лека вечер!
  • #46
    2 rate up comment 0 rate down comment
    KLASIKA ( преди 12 години )
    До ПичаАко мислиш да пътуваш някъде е добре!Но е стресиращо човек като се връща,като види тук каква мизерия е!Как 500 човека начело с Доган управляват..т.е...мачкат и погубват 6 милиона души!Аз съм вече в София,върнах се.Французите всяка седмица правят яко стачки,ако някой им пипне"джоба".Затова в "Лидъл"цените са по евтини,а соц.слабите са на 800 евро!И в Германия бях 2месеца.И там стачки!Хората си гледат интереса!А тук какво?!?На улицата няма никой!!!....всичко все едно е наред!!!!...все едно няма мутри и безработица!!!!.......все едно всичко си е наред,както трябва!Кажи ми колегаПича,това нормално ли е?!?..-затова така ненормално ни мачкат,защото явно това за нас е нормално.........................Ако излизаш по чужбина,сам ще се увериш.Засега весел ден и приятно писане.Колеги,много загрижени има тук за катастрофите и проблемите на пътя.Това е показател,че може би не всичко е изгубено!Щом ви има вас и вашто мислене,може би воденичния камък и да не се завърти рязко наобратно,но поне ще спре гибелната си посока!!!Приятен ден!
  • #45
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Пича ( преди 12 години )
    До КласикаТака е адаш,в спора се ражда истината макар,че не сме спорили за нищо,а просто обсъждахме неща,които ни засяга,като шофьори.Удоволствие е да се общува с културни и интелигентни хора.Дано повечето тук са такива.Лек ден,на теб и останалите колеги!П.С. Някой ден,ако си още в Париж може да се видим на по кафе .Ще се регна преди да пътувам и ще ти пиша на лични.
  • #44
    3 rate up comment 0 rate down comment
    KLASIKA ( преди 12 години )
    До ПичаВ дискусията се ражда истината.Благодаря ти за колегиалната"дискусотерапия"И аз сега като прочетох твойте разсъждения ми беше крайно интересно.Един вид се обогатих за някои неща.то за това е Форума. Приятен ден.
  • #43
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Пича ( преди 12 години )
    След разясненията на Класика се съгласих с него,но до някъде.У нас автопарка е стар.Колите,повечето са на над 10-15 г.Въпреки това жертвите са прекалено много.Пак стигаме до културата и манталитета.На Запад повечето коли са нови с много електроника,но на никой не са му промили мозъка и никой не разчита само на електрониката,а най-вече на главата си.Пак казвам,че и най-безопастните автомобили да ни дадат пак ще се изтрепем,защото такава ни е културата и манталитета.
  • #42
    3 rate up comment 0 rate down comment
    KLASIKA ( преди 12 години )
    Готин и весел ден.До Пича и RS1600Не съм казал,че старите коли са по надеждни.Явно нещо не сме се разбрали.Ще се опитам да бъда кратък и да се повторя,без да бъда банален:-Казах,че още преди 15г. Човешкия мозък стигна своя апогей за бързина и реакции!!!Ако не си пилот и не се обучаваш на специални умения и техники за гравитацията на 9Q-то ние сме изчерпали лимита си но скоростно отреагиране!А всяка седмица ни засипват с реклама,как колите са станали адски бързи,адски мощни и уж много икономични.И понеже са много бързи ,при удар ще се чувстваме все едно някой галъовно ни клати на диванчето!Всичко това заради новите технологии....-е,чакайте !-ние доматите да не ги ядем с колците !!!Казах,че живеем в време на глобална реклама и,че ни промиват мозъка как едва ли не колите сами се движат и сами се пазят!!!-разбира се,благодарение на нагъчканата,недоизпипана и набързо вградена електроника!И когато модерния човечец,с продуханото си съзнание от всекидневната милиарди струващи реклама седне в новия автомобил,той си мисли,че е хванал Господ за шлифера!Очаква с своето промито съзнание,да кара бързо за да усети докрай ползата от рекламата,демек непобедимия нов автомобил,неосъзнавайки,че е само един нетрениран човечец,надъхан ,консумиран и изплют от масовата психоза на рекламирания продукт!И когато се разбие,ползата от всички нови придобивки е,че изглежда като жив!!!То е като рекламата за отслабване-там дават все културисти и гимнастички които уж някога са били по 120 кг.Няма значение къде се разбива човечецът,дали на магистрала или не-рекламата не казва,а и не доходоносно да каже,че крайните възможности на колата може да ги изпита човек като Шумахер.Напротив,рекламата казва,че ние ще се почувстваме като Батман,ако седнем в новия супер бърз автомобил. И човечецът сяда и се разбива!Казах,че старите автомобили се караха по 15г. И бяха и здрави красиви.15г. и чак тогава се сменяше новия модел.Сега ги сменят за 2 и половина години!За 2 и повина години не може да се доизпипа и да се пусне качествен автомобил с добра електроника!- За това един през друг всички фирми без изключение се блъскат кой по напред да влезне за сервизна акция!Жертви сме на глобална монополна реклама,подпомагана от интернет!Както казва Чарли Чаплин: туй то,модерни времена.....А като пък се знаем ние Българите какви тежки комплекси избиваме наследени от 5 вековно робство,от 45 годишен комунизъм,от продължаващото владеене на България на Гоце,Доган и Станишев и мутрите и как това ни се отразява.....!Станали сме зли,завистливи и неотстъпчиви-а карай ако можеш......Та ако ще да дърпаме и каравана с ел.помощници!Това е лицемериеЧовечецът не е готов за още по-мощни коли,защото центробежната сила хич не я интересува рекламата и тя си върши своята работа-нали затова е центробежна сила.............Чаос.
  • #41
    1 rate up comment 1 rate down comment
    някой си ( преди 12 години )
    то като ще става злополука няма значение на магистрала ли ще е или на "черен път", докато има безмозъчни тикви които си мислят че като могат да сменят предавки и да дават газ са най великите "състезатели" винаги ще има катастрофи , е поне да се надяваме да няма много жертви - ламарини се оправят ама едва в зората сме на медицината и все още няма резервни части за човека , или май е по добре безмозъчните тикви да си утиват една по една и да ни освободят от комплексите си
  • #40
    0 rate up comment 0 rate down comment
    КБ ( преди 12 години )
    Ето я истината. Магистралите са за американците.
  • #39
    0 rate up comment 0 rate down comment
    КБ ( преди 12 години )