IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Европа - без коли на бензин и дизел до 2050 г.

Германия и Англия отсякоха - НЕ!

Европа - без коли на бензин и дизел до 2050 г.

Употребата на автомобили в градовете ще намалее наполовина до 2030 година, а през 2050 година возилата задвижвани от бензин или дизел ще изчезнат напълно от градския трафик.


Това предвижда новата транспортна стратегия на Европейската комисия, представена в началото на тази седмица. Целта на така наречената "Бяла книга на транспорта" е, до 2050 година въглеродните емисии в ЕС, 1/4 от които идват от сектора на транспорта, да бъдат намалени с 60% спрямо равнищата от 1990 г.

Според заплануваното, до средата на века в градовете ще се движат единствено електромобили, а извън тях ще разчитаме на влаковете или корабите. На това ще разчитат и превозвачите на стоки, които до 2030 година трябва да превозват поне 1/3 от товарите по релси или вода, а до 2050 година - 50% от тях.


Към момента статистиката показва, че транспортът използва 73% от петрола в ЕС, а 96% от всички автомобили работят с гориво, произвеждано от нефт.

Все пак Еврокомисията подчерта, че намаляването на емисиите не трябва да се прави с цената на ограничаването на възможностите за придвижване, като уточни, че главната идея е да се намалят емисиите, но без това да пречи на мобилността.

Плановете на Брюксел предизвикаха бурна реакция в големите държави на ЕС. Основните производители на автомобили в Европа и учени в областта на автомобилостроенето заявиха, че "няма как политиците да решават каква ще е технологията", уточнявайки, че "през следващите 40 години ни очакват подобрения и открития при автомобилите, които не могат да се прогнозират отсега, но които безспорно ще направят возилата далече по-безвредни".

Сред най-големите противници на стратегията са Англия и Германия, които заявиха, че нямат намерение да забраняват колите в градовете си.

0 от 500