IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Европа - без коли на бензин и дизел до 2050 г.

Германия и Англия отсякоха - НЕ!

Европа - без коли на бензин и дизел до 2050 г.

Употребата на автомобили в градовете ще намалее наполовина до 2030 година, а през 2050 година возилата задвижвани от бензин или дизел ще изчезнат напълно от градския трафик.


Това предвижда новата транспортна стратегия на Европейската комисия, представена в началото на тази седмица. Целта на така наречената "Бяла книга на транспорта" е, до 2050 година въглеродните емисии в ЕС, 1/4 от които идват от сектора на транспорта, да бъдат намалени с 60% спрямо равнищата от 1990 г.

Според заплануваното, до средата на века в градовете ще се движат единствено електромобили, а извън тях ще разчитаме на влаковете или корабите. На това ще разчитат и превозвачите на стоки, които до 2030 година трябва да превозват поне 1/3 от товарите по релси или вода, а до 2050 година - 50% от тях.


Към момента статистиката показва, че транспортът използва 73% от петрола в ЕС, а 96% от всички автомобили работят с гориво, произвеждано от нефт.

Все пак Еврокомисията подчерта, че намаляването на емисиите не трябва да се прави с цената на ограничаването на възможностите за придвижване, като уточни, че главната идея е да се намалят емисиите, но без това да пречи на мобилността.

Плановете на Брюксел предизвикаха бурна реакция в големите държави на ЕС. Основните производители на автомобили в Европа и учени в областта на автомобилостроенето заявиха, че "няма как политиците да решават каква ще е технологията", уточнявайки, че "през следващите 40 години ни очакват подобрения и открития при автомобилите, които не могат да се прогнозират отсега, но които безспорно ще направят возилата далече по-безвредни".

Сред най-големите противници на стратегията са Англия и Германия, които заявиха, че нямат намерение да забраняват колите в градовете си.

0 от 500
  • #11
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 13 години )
    Как да намерим книгата според теб... да влезнем в книжарницата и да ги попитаме за книгата в която пишело, че горивата са неизчерпаеми?
  • #10
    4 rate up comment 5 rate down comment
    A3 ( преди 13 години )
    Ima 1 kniga,v koqto tezata e,4e petrola se suzdawa w zemnite nedra i moje bi e neiz4erpaem.Preporu4wam na powe4eto tuk da q pro4etete i naprawete izwodite sami za sebe si (ima i dokazatelswa za tazi teza)
  • #9
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Slavo ( преди 13 години )
    Едно време- около 1993 година бил съм 6-ти или 7-ми клас учихме по география за полезните изкопаеми, за горивата и.т.н. В учебника пишеше, че при настоящата консумация на петрол (към 1993г.) той ще се ИЗЧЕРПА към 2050! Не се учувам че сега се визира тази дата! Просто тези горива (петролните) няма да ги има или ще са на бомбастична цена! Тоя евросъюз какво се напъва при това положение? Или иначе казано- ДОКАТО ИМА ОГЪН, ЩЕ ИМА И ПУШЕК! Пък после ще му мислим!
  • #8
    1 rate up comment 4 rate down comment
    Gsi Powa.. ( преди 13 години )
    Ama tiq qvno neznaqt 4e nqmame pari hlqb da si kupim,avtomobili shte karame na tok...puk i az li4no bih karal takava koshnica na tok samo za da si vursha nqkakva rabota,za davane na gas NIKOGA,ne merishe li na benzin ,rumji i t.n. nestava,predpo4itam da se samoubiq xax...
  • #7
    2 rate up comment 1 rate down comment
    @ до b. ( преди 13 години )
    'отдава' е съвсем различно нещо от 'удава'. Аман от необразовани ***. *** 'мат'риал'!!!
  • #6
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Жицата ( преди 13 години )
    Алоууу аутомедия, защо сте задраскали приуса бре. Нали снимката е "екологична". Верно е, че и той бръмчи с бензин но за момента е единственото екологично возило в свободна продажба
  • #5
    2 rate up comment 5 rate down comment
    до b. ( преди 13 години )
    Недей да мислиш, не ти се отдава ;) Остави умните хора да мислят вместо теб :)
  • #4
    4 rate up comment 1 rate down comment
    terorist ( преди 13 години )
    na mamka i v slivoka za4erven,da sprat da sekat gorite,puk togava 4ak da zabranqt benzinovite i dizelovite motori
  • #3
    2 rate up comment 1 rate down comment
    123 ( преди 13 години )
    Да, да ! Както се казваше в една реклама. А Относно решението на вапроса надали Европа ще реши проблема дори на 100% автопарка да стане задвижван от други източници ,а не от петрол! Докато големите развиващи се икономики като Китай,Индия,Бразилия, Русия не вземат решение ние тука ако ще с колела да се придвижиме и транспортираме няма да оправиме проблемите на планетата!А и не забравяйте един от най-големите консуматори САЩ дори и сигорно затъвайки те пак влиаят в път повече от Европа като цяло
  • #2
    8 rate up comment 9 rate down comment
    ( преди 13 години )
    Лошо говори това за Германия и Англия. Нямат ли намерение да развиват технологии и да ги въвеждат?! Уж са технически нации, а нещо много консервативно го раздават. Да се напънат малко и да вложат малко парички в развитие, не само да се празкат с големи обороти и печалби...