IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Цените на горивата полудяват

В последно време цените на горивата се движат постоянно нагоре, като ръстът средно в Европа е повече от 20%.

Цените на горивата полудяват
Подобна е ситуацията и в САЩ. Според администрацията на министерството на енергетиката на САЩ през февруари цената на най-масовия бензин в САЩ е 3.19 долара за галон (един галон е равен на 3.78 литра), като една година по-рано цената е била 2.66 долара за галон.
 
 
Тези цени обаче са много ниски в сравнение със средните в Европа, където се заплаща между 6.21 и 9.08 долара за един галон бензин.
 
Според данните на Европейският център за пътна информация, страните с най-евтин безоловен бензин през февруари са Латвия - 6.21 долара за галон или 1.19 евро за литър, България и Естония, където цената за галон е 6.28 долара, или 1.20 евро за литър. На другия край са цените в Норвегия, където галонът излиза 9.08 долара, а литърът е 1.75 евро.
 
Една от главните причини за големите разлики в цената на бензина в Европа и САЩ са различните данъци и акцизи за горивата на двата континента. Общо данъците и таксите върху бензина в много европейски страни са около 60% от цената, докато в САЩ техния дял в цената е само 13%.
 
За съжаление последните размирици в Близкия изток не вещаят нищо добро за цените на горивата по света.
 
Ето подробните таблици за цените на бензина в Европа и САЩ, публикувани в изданието Carscoop.
 
 
 
 
0 от 500
  • #16
    9 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 13 години )
    Защо ли?Защото си имаме монополист,който определя цената...Същото е и с парното.Цените на газа падат,а парното го вдигат.Цените на газа скачат парното пак го вдигат.Логика никаква.Дизела е вторичен продукт от производството на бензина.Каква е логиката вторичния продукт да е по-скъп от основния?Освен всичко в повечето случай това което ни го продават за дизел е някакъв коктейл от петролни и не само продукти с основа тежко котелно гориво,газьол,корабно гориво,вода,парафин и т.н....
  • #15
    1 rate up comment 2 rate down comment
    :) ( преди 13 години )
    Чакайте малко, не ревете толкова, при нас още не са вдигнали цената недейте така. Нашия бензин е на цена 130$ на барел, принципно не трябва да вдигат цената на бензина ни!!! Дано не го вдигнат ако не го вдигнат ще им кажа ЕВАЛА!!!
  • #14
    7 rate up comment 2 rate down comment
    Бумеранг ( преди 13 години )
    Навсякъде/не на 100%, но виж по-горе/ Дизела е по-евтин от бензина. Само тук и в Естония е обратното. Що за идиотщина е това???
  • #13
    6 rate up comment 0 rate down comment
    ссс ( преди 13 години )
    единствения изход е намаляне на акцизите в цяла европа иначе кризата ще се задълбочи
  • #12
    10 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 13 години )
    Оплачете се на арменския поп,т.е. монополиста ЛукОйл!Правителствата се гушат за сметка на народа това е в Европа-та и у нас.Над 50% от цената на горивата са данъци и такси.Що така питам аз?Щото някой се гушат и то яко.В САЩ що горивата са толкова евтини?Да не мислите, че ги купуват на някакви специални цени.На борсите цената на петрола е една,но при нас цените са едни а в САЩ 2-3 пъти по-евтини.Който има глава на раменете си и може да мисли ще разбере какво всъщност става.
  • #11
    19 rate up comment 5 rate down comment
    Коки ( преди 13 години )
    На който не му изнася, да не кара кола... Само рев и нищо смислено - не съм забелязал трафикът в София да е намалял - значи на повечето им е изгодно...Има много сбъркани хора в София, които дори да имат друга алтернатива за предвижване, избират автомобил на газчица, защото ако се качат в градски транспорт все едно са от долна класа, а кола на 20 години с газчица е символ на престиж и благосъстояние...
  • #10
    19 rate up comment 1 rate down comment
    Triforce ( преди 13 години )
    В щатите 1 литър бензин е 1.21 лева. Направо е наполовина от тук!
  • #9
    33 rate up comment 3 rate down comment
    аз ( преди 13 години )
    всичко е Спекула:)войната в ЗАЛИВА,която Сащ направи беше заради Иракският петрол а не заради Демокрацията:)и колко стотици кладенци с петрол изгоряха и колко пари и хора умряха заради тая Американска демокрация!
  • #8
    4 rate up comment 1 rate down comment
    bonev ( преди 13 години )
    snosniq dizel v momenta vav France e 1.47? a po magistralite e s po 5-8 centa po skapi4kaa
  • #7
    10 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 13 години )
    Не vauxhall (angliiskia opel) tigra.