IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Цените на горивата полудяват

В последно време цените на горивата се движат постоянно нагоре, като ръстът средно в Европа е повече от 20%.

Цените на горивата полудяват
Подобна е ситуацията и в САЩ. Според администрацията на министерството на енергетиката на САЩ през февруари цената на най-масовия бензин в САЩ е 3.19 долара за галон (един галон е равен на 3.78 литра), като една година по-рано цената е била 2.66 долара за галон.
 
 
Тези цени обаче са много ниски в сравнение със средните в Европа, където се заплаща между 6.21 и 9.08 долара за един галон бензин.
 
Според данните на Европейският център за пътна информация, страните с най-евтин безоловен бензин през февруари са Латвия - 6.21 долара за галон или 1.19 евро за литър, България и Естония, където цената за галон е 6.28 долара, или 1.20 евро за литър. На другия край са цените в Норвегия, където галонът излиза 9.08 долара, а литърът е 1.75 евро.
 
Една от главните причини за големите разлики в цената на бензина в Европа и САЩ са различните данъци и акцизи за горивата на двата континента. Общо данъците и таксите върху бензина в много европейски страни са около 60% от цената, докато в САЩ техния дял в цената е само 13%.
 
За съжаление последните размирици в Близкия изток не вещаят нищо добро за цените на горивата по света.
 
Ето подробните таблици за цените на бензина в Европа и САЩ, публикувани в изданието Carscoop.
 
 
 
 
0 от 500
  • #26
    1 rate up comment 0 rate down comment
    бензин ( преди 12 години )
    Време е народа да се осъзнае. Всеки *** сравнява цените в България и по света без да споменава за заплатите тук и там. Да видим колко литра може човек да купи със средна заплата: - у нас 300?/1.35?=222л.; - в Германия 1500?/1.35?=1111л. (т.е. 5 пъти повече).За да е по-разбираемо за обикновения човечец, който кротко си трае докато го обират на бензиностанцията, да направим друга сметка. Ако в БГ цената за литър е 2,70лв., то за средностатистическия шваба е 0,54лв. Как ви се струва кой плаща повече? Така, че разните комедианти дето ми обясняват колко е евтино в БГ да се ет в г..ъ
  • #25
    0 rate up comment 0 rate down comment
    бай Промо ( преди 12 години )
    Бедните могат да започнат да разработват емулсии вода-гориво напр. или да се ориентират към синтетични горива на база термична соларна.Който е 'отсъствал от час' през последните 60-70 год. сега трябва да взема петилетката за няколко дни ... и така.
  • #24
    2 rate up comment 0 rate down comment
    kongo ( преди 13 години )
    da ama sa sk1pi.a za nas bednite kakvo ostava
  • #23
    3 rate up comment 3 rate down comment
    ссман ( преди 13 години )
    Aйде на ЕЛЕКТРИЧКИТЕ!!!!!!!!!!!!2015 година 3.5 евро. Това сам го писал преди година. Не напразно всички фирми пускат електрички тая година!!!!!!!!!
  • #22
    5 rate up comment 0 rate down comment
    de ( преди 13 години )
    разбирача на немски бензиностанции най-добре да се гръмне и после да ми прочете коментара. От 3 години живея в германия и цените на арал и шел са едно към едно. Максималната разлика е 1 цент. Като гледам какви измислени бензиностанции посещаваш - такива на метро и на реал няма. Тия всичките са т. нар. freie tankstellen и са единици - държът ги разни турци със съмнителен произход на горивото. А за качеството на бензина там да не говорим. STAR са най-евтини в момента, като разликата е 3-4 цента...
  • #21
    2 rate up comment 2 rate down comment
    до до:ИТ ( преди 13 години )
    Ти в *** ли зареждаш? Или само когато си в депресия имаш нужда от повече секс. И баварските момчета, все пак са хора и трябва да си помагате, ти влязоха в положението и в ***.
  • #20
    0 rate up comment 4 rate down comment
    до:ИТ ( преди 13 години )
    Ти пък си намерил от къде да зареждаш.А случайно да ти е направило впечатление,че на ARAL са им най-високи цените?Ще ти се извиняват я.Търговски трик за загриженост.Що не отидеш в JET,МЕТРО или РЕАЛ да зареждаш да видиш колко е по-евтино.Дори в ШЕЛ цените са по-ниски от ARAL.Ако си в Бавария можеш да отидеш в бензиностанциите на БАВАРИЯПЕТРОЛ или АЛЛГУТ и ще зареждаш пак по-евтино.И най-вече следи в нета къде горивата са най-евтини,за да не се прецакваш друг път с дърварите от ARAL!
  • #19
    4 rate up comment 3 rate down comment
    AK 47 ( преди 13 години )
    taka 6te e kato ne se vdiga naroda na masovi sta4ki,,samo 6te ni ebat otvsqkude,*** i i bokluci,,lin44 za vsi4ki
  • #18
    9 rate up comment 1 rate down comment
    ИТ ( преди 13 години )
    На колонките на ARAL в Германия поне се извиняват за цената.Последното,което четох миналата година на една колонка за дизел беше: "Моля,да ни разберете - от тази цена 80 цента са за данъци и такси". Тогава дизела беше около 1,20 евро.
  • #17
    4 rate up comment 9 rate down comment
    До Коки ( преди 13 години )
    Я си *** майката бе ***. Предпочитам да си карам 20-госишната колица на газ, от колкото да се тъпча като тебе по автобусите и да сменям по два автобуса до там за където съм се насочил.