IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

ADAC тест на летни гуми 2010

Този път тестващите са предпочели двата размера 185/65 R15 H и 225/45 R17.

ADAC тест на летни гуми 2010
Всяка година малко преди да настъпи пролетта германският автомобилен клуб ADAC публикува тест на летни гуми. Изводът на тестващите отново потвърждава, че който избира най-евтините възможни варианти на гуми от Далечния изток, увеличава значително риска от инцидент. На такива гуми например спирачният път на мокро е със 70% по-дълъг от този при висококачествените продукти.

За размер 185/65 R15 H, който пасва на повечето по-стари автомобили от ниския среден и компактния клас, а също и за новите модели малки автомобили, пет модели са получили най - високата оценка „особено препоръчителни“:

Pirelli Cinturato P6
Nokian H
Continental PremiumContact 2
Dunlop SP Sport Fastresponse
Uniroyal RainExpert

Прави впечатление, че наред с трите „премиум“ марки в топ 5 присъстват и продукти на сравнително по-евтините Uniroyal и Nokian.

Ето подробната таблица с 19-те тествани модели като най-добрите са най-отгоре. Освен модела на гумата, скоростния индекс и цената в евро в Германия, вертикалните колони дават още оценките за поведението на гумата на сухо (trocken), мокро (nass), оценка за шум (Geraeusch), разход на гориво (Kraftstoffverbrauch) и износване (Verschleiss). Скалата на оценките е 0,5 (възможно най-добре) – 5,5 (стойте далече).



Ето и втората таблица с по-големия размер:

Тагове: adac
0 от 500
  • #16
    8 rate up comment 2 rate down comment
    Цеко ( преди 14 години )
    Интересно - Пирели печелят и в двете таблици публикувани тук. Лично аз също имам много добри впечатления от летните им модели - износо-устойчиви са и имат много добри показатели при дъжд и на сухо. Единствен недостатък - малко "твърдо" возят. Не знам по какви причини в България малко хора я тачат тази марка. Може би, точно заради лош опит с някоя N-та употреба гума, взета на старо.
  • #15
    6 rate up comment 1 rate down comment
    BGRS ( преди 14 години )
    Уважавам мненията ти, колега! Обаче не можеш да твърдиш, че едикоя си гума е най-добра. И на теб ще кажа. Прочети повече за гумите, прочети и повече тестове. Ако една гума 175 най-добра при даден тест, не означава, че и 225 на същата фирма автоматично ще е най-добра! Аз съм привърженик на американците от Goodyear, които показват отлични резултати при дадени типове гуми, но както виждаш от тоя тест, те са назад. И пак казвам. Прочетете повече за гумите.
  • #14
    6 rate up comment 2 rate down comment
    BGRS ( преди 14 години )
    Мисля, че много българи осъзнават това, макар все още да не са наясно, че евтините нови гуми не са решение на проблемите им със сигурността на пътя.
  • #13
    15 rate up comment 2 rate down comment
    BGRS ( преди 14 години )
    Веднъж, преди 12 години си взех гуми втора употреба. След първото по-дълго пътуване, задната ми дясна гума гръмна на магистрала Хемус. Добре, че вече намалявах и щях да излизам от магистралата. Едва овладях колата, в която бяхме 5 човека. Оттогава взимам само нови гуми. Животът ми е мил.
  • #12
    2 rate up comment 3 rate down comment
    BGRS ( преди 14 години )
    А ако наистина пише M+S, значи тая фирма жестоко будалка клиентите си!
  • #11
    4 rate up comment 1 rate down comment
    BGRS ( преди 14 години )
    Според това, което намерих в нета, Nitto Neo Gen са летни гуми, както си и мислех. http://***.avtogumi.com/bg/tires/tire_details.php?model_id=363.
  • #10
    4 rate up comment 2 rate down comment
    BGRS ( преди 14 години )
    Пи4, нещо не си в час с гумите. Зимната гума винаги има малки и многобройни нарези. Това се обуславя от необходимостта от по-голямо сцепление. Не е важна само сместта на гумите. Наистина, шарката на тия гуми е лятна. Интересно ми е, дали колата ви ще може да изкачи и 2 метра баир с тях.
  • #9
    8 rate up comment 5 rate down comment
    DRUGS-BUNNY ( преди 14 години )
    Т'ва сичкото за Европа, за нас BG най-добрата гума си остава гумата УЖ 2-ра употреба (а то реално не се знае коя по ред е..) за по 5 - 15 лв. парчето :))Има ги секви размери.. летни - бол, ся вече и зимни доволно..
  • #8
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 14 години )
    Така таблиците са автентични. Копи-пейст от сайта на АДАК.До АНОНИМНИЯ: Евтин се пише с В, не с Ф, като Фторник:))
  • #7
    7 rate up comment 9 rate down comment
    Sigismund Freud ( преди 14 години )
    Уф! Ама че некадърни драскачи! Една табличка ли не можете да сковете на български,бе профани??? Подлого на ДОЙЧЕ АВТОМОБИЛИШЕ ЗАВОДИШЕ! ПФУ!